ГЕРБ ще подкрепи мотивите на президента Румен Радев и ще се съобрази с ветото, което той наложи върху трети и четвърти параграф от преходните и заключителните разпоредби на промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Това съобщи на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според него с ветото на държавния глава се обезсмисля внасянето на нови промени в закона.

По-рано днес стана ясно, че премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов е разпоредил на Парламентарната група да разработи и внесе нова поправка в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за да отпаднат всички съмнения за лобизъм и действието на текстовете да не се разпростира спрямо заварени приватизационни договори.

Президентът наложи вето на параграф 3 от преходните и заключителни разпоредби, с който се ограничава срокът на специфични задължения на купувачите по приватизационни договори в рамките на 5 години и на параграф 4, с който това ново правило ще важи и за вече сключени приватизационни договори.

Вчера имахме заседание при министър-председателя Бойко Борисов - аз като председател на парламентарната група и народни представители, които имат пряко отношение към законодателната дейност от последните няколко седмици, съобщи Цветанов. Във връзка със спекулациите, че има лобистки текстове, които обслужват определени икономически кръгове или бизнес лица, мога да кажа категорично, че ГЕРБ никога по никакъв повод не е обсъждал и не е приемал такива текстове, заяви Цветанов. Вчера се взе принципно решение председателят на правната комисия Данаил Кирилов да разработи текстове и да се отменят тези, които бяха предложени от коалиционните ни партньори, подкрепени от икономическата комисия и приети в пленарна зала, добави той. Цветанов посочи, че са готови със законопроекта, но внасянето му се обезсмисля с днешното вето.

Данаил Кирилов все пак разясни спешните промени, разработени от ГЕРБ. Нашето предложение е да се създаде нова точка 32г на мястото на тази, която се коментира в публичното пространство, с която да се забранят изменения на задължения, възложени с приватизационния договор, независимо от настъпили промени след сключването му, обясни той. Ние бяхме вкарани в един дебат, който не беше наш. Виждаше се, че има несъответствие в текстовете, но те бяха подкрепени от икономическата комисия, коментира той.

"Данаил Кирилов е готов със законопроекта. С днешното вето, наложено от президента Радев преценихме, че внасянето на тези законодателни промени се обезсмисля. Имахме разговори с премиера след ветото и стигнахме до извода, че ще подкрепим мотивите на президента и ще се съобразим с ветото, което налага", заяви Цветанов.

От ГЕРБ обявиха, че ще се постараят още в утрешния ден ветото да бъде разгледано на заседание на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм.

Цветан Цветанов каза, че ще имат разговори и с коалиционните партньори, защото очевидно трябвало да се подобри комуникацията по законодателни инициативи на депутати от мнозинството, тъй като вече имало няколко случая, които създават дискомфорт и усещането за нестабилност в коалицията.

"Това, което ние правим и винаги сме правили е да работим само и единствено водени от обществения интерес. На вчерашната среща при премиера присъства и финансовият министър, икономическия министър, водихме разговори и с Делян Добрев, Даниела Савеклиева и това, което имаме да съобщим днес е, че в утрешния ден председателят на парламента Цвета Караянчева ще обяви ветото на президента в пленарна зала, с което започват да текат съответните срокове. Ще се постараем в рамките на утрешния ден да бъде проведено заседание, което ще бъде свикано от зам.-председателя на икономическата комисия. По този начин ще покажем политическата воля на ГЕРБ и с решението, което сме взели на база и ветото от днес на президента, но и вчерашните разговори с премиера", изтъкна зам.-председателят на ГЕРБ.

Той допълни, че на вчерашната среща са били обсъдени добрите страни на законопроекта, свързани с електронната платформа, която дава възможност за повече прозрачност на приватизационните сделки и със законодателните промени, внесени между първо и второ четене от Делян Добрев, свързани със Закона за енергетиката.

"Това, което ГЕРБ е предложил между първо и второ четене в Закона за приватизацията касае Закона за енергетиката, либерализирания пазар. Накратко казано - намалява административната и финансовата тежест участващите на този пазар. Тези текстове са подкрепени от всички, от целия сектор, няма никакъв коментар от страна на президента в неговото вето по отношение на тези текстове, които като цяло ще доведат до по-голяма прозрачност и повече конкуренция на пазара на електроенергия", изтъкна Делян Добрев.

От ГЕРБ ще внесат искане за изслушване на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков относно времевия график за внасяне от МС на законопроектите за хората с увреждания. Цветанов очаква в средата или в края на септември те да бъдат внесени в НС.