ГЕРБ ще сезира европейските институции за побългаряването на европейския сертификат за коронавирус. От партията подчертаха, че такъв документ се издава и важи само след завършен цикъл и поставянето на втора доза при двудозонарушението на правилата с единния европейски документ, одобрен от ЕК.

Също така признатите тестове за издаването на такъв сертификат са единствено писиарите, но не и бързите антигенни, заявиха от формацията на Бойко Борисов на брифинг в централата. Оттам упрекнаха, че здравето на хората през следващите дни е поставено под заплаха заради изборната кампания.

"Обмисляме да сезираме европейските институции, за това, че България си играе с документа, наречен европейски сертификат, и поставя под риск живота и здравето на българските граждани", заяви бившият здравен министър Костадин Ангелов. "България ще издава собствени сертификати и по този начин ще борим фалшивите сертификати, това е много опасно", предупреди Ангелов.

"Избирането на Румен Радев ще струва хиляди човешки животи през тези четири седмици", заяви от своя страна лидерът на партията Бойко Борисов.

Още в началото на пресконференцията той показа сертификата си и призова медиите да вдигнат от място своите, като използва заповедта, за да отправи упрек към стопанина на административната сграда на НДК - министъра на културата Велислав Минеков.

"Минеков трябваше да е поставил четец, който да проверява долу на входа", вметна Борисов, след което накара заместника си Даниел Митов на английски да прочете какво гласи европейският единен сертификат за COVID. Той е уреден в регламент от 14юни 2021 и има пряко действие в държавите-членки до 30 юни 2022 г.

"Станах свидетел преди малко на един мрънкащ, отчаян човек, изпратен от диктатора Радев да излъже българите, да им даде 4 седимци отсрочка, за да мине вторият тур на президентските избори. Защото днес България има принос и влиза в мястото "затворена за ЕС". Заповедта на Кацаров, продикутвана от панически страхуващия се след спонтанните снощни протести на хората Радев, днес постави българите под огромна заплаха за следващите 4 седмици", предупреди Борисов.

Костадин Ангелов предупреди, че с предоставяне на такъв сертификат се залъгват хората, че са защитени, а те трябва да се пазят 14 дни след първата доза. "Българските граждани с една доза са незащитени и това е изключително опасно за тях, те могат да се разболеят", каза професорът. "И още една голяма лъжа" - не се издава зелен сертификат на хората с антигенен тест", изтъкна медикът.

"Това не е амбалажна хартия в селска бакалия, а европейски документ", подчерта той и призова да се посочат имената на експертите, подписали се под заповедта за това нашенско правило.

"Нека да видим техните имена, че са препоръчали такъв документ след първа доза", призова проф. Ангелов, като допълни, че не може да повярва, че големите ни специалисти са способни да се подпишат под такъв документ. Борисов пък разкри, че експертите са били притиснати да се подпишат с телефонни обаждания посред нощ. Затова и експертите мълчат. "Имам информация, че Радев им звъни по нощите, за да ги плаши. Всичко е заради Радев и Кацаров, няма други виновници, те са", посочи ги Бойко Борисов.