Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет защити бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов, който беше назначен за директор на Столичния инспекторат. Това става ясно в изпратена до медиите позиция на общинските съветници. Според тях той е уволнен по политически причини, а не заради полицейско насилие.

"Призоваваме да се спрат опитите за демонизиране, нищо, че вече сме в предизборна кампания. Нека всеки се опита да спечели изборите честно, като покаже какво е постигнал и какво може да направи", пишат от групата на ГЕРБ в СОС и продължават:

"Нека да е ясно - ние от ГЕРБ-СДС осъждаме полицейското насилие, намираме за недопустимо това, което видяхме на записите под колоните на Министерски съвет. Подобни прояви нямат място в едно цивилизовано общество. Те трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона от компетентните за това органи".

Те добавят още, че не приемат опитите "незаконните действия на няколко полицаи, да се приписват на политическия опонент, в този случай ГЕРБ", и припомнят, че случилото се е било "предмет на проверки и проверки на проверките".

"Има съдебни процедури и образувани дела, имаше дори парламентарна комисия, има наложени наказания, имаше и достатъчно време тези наказания да бъдат заменени с по-строги, ако служебното правителство, което управлява вече 6 месеца прецени. След политическото му уволнение, нито разследващите органи, нито дори парламентарната комисия имаха претенциите да търсят отговорност или някаква съпричастност на Ивайло Иванов към насилието на униформени към задържани", се казва в позицията на групата на ГЕРБ-СДС в СОС.

"Демократичното право на всеки да протестира не просто се зачита от кмета на София, а под нейното ръководство се полагат огромни усилия от Столична община, за да бъдат осигурени най-адекватните възможности за упражняване на това право. Без значение кой протестира, срещу кого или какви предизвикателства пред нормалното функциониране на града поражда това. Неадекватно политическо обвинение е, че тя не зачита правилата, законите и правата на гражданите", добавят общинските съветници и завършват:

"Общинските съветници от ГЕРБ-СДС и кметът Фандъкова имаме за цел да подредим града. Това се случва чрез създаването на качествена нормативна уредба, с усъвършенстване на системите за контрол в общината , общинските предприятия и общинските дружества и не на последно място спазване на правилата в града ни. Столичният инспекторат има огромна роля в този процес и не е учудващо, че за негов директор е потърсен човек със сериозен административен опит и познания в сферата на реда и сигурността".

Дни по-рано общинските съветници от "Демократична България" настояха за незабавната отмяна на назначаването на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов като ръководител на Столичния инспекторат.

"Назначението нямаше да е толкова скандално, ако не беше ролята му в зверските побоища над граждани по време на миналогодишните протести срещу корумпираното управление на ГЕРБ и диктатурата на прокуратурата на Иван Гешев", се казва в декларация на общинарите от "Демократична България".

От групата на социалистите в СОС също реагираха с възмущение на назначението.

"Директор на Столичния инспекторат не е нито милиционерска, нито пазвантска длъжност. За нея трябва експертиза, каквато новоназначеният Ивайло Иванов, уволнен неотдавна от поста главен секретар на МВР, не притежава", заяви председателят на БСП - София Калоян Паргов. "Учуден съм от кадровата политика на кмета Йорданка Фандъкова. Това назначение показва, че липсата на кадри за администрацията в Столична община е много голям проблем. Това обяснява и редицата слабости в дейността й.", изтъкна той.