ПГ на ГЕРБ-СДС ще внесе предложение за промяна в Кодекса на труда за това 24 май да бъде обявен за национален празник на България. Това съобщи на брифинг в Народното събрание бившият министър на образованието и депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев.

"И сега 24 май е един от официалните празници и се е утвърдил като празника, който се признава и се чества без изключение от всички български граждани. Ако мерилото за това признаване е масовото участие в тържествени прояви, то 24 май надделява над всички останали празници и това го видяхме ясно вчера", аргументира се той.

От групата на ГЕРБ-СДС посочиха още, че кирилицата и Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е дата, с която света разпознава страната ни.

"Националният ни празник трябва не само да ни обединява, но и да съдържа трансцедентна символика, която да пронизва обществената тъкан през поколенията и да възпитава определени ценности. Денят на Светите братя Кирил и Методий не е свързан с кръвопролития, битки и противопоставане. А е триумф на духа и образованието, възпитани и отгледани от българската държавност", каза още бившият министър на образованието. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова също изтъкна, че във времена, в които има твърде много разделителни линии в обществото ни, от партията считат, че за да бъдем обединени като народ, трябва да има кауза, която да ни обедини.

"Една такава е азбуката. Затова почитането към светите братя Кирил и Методий, към българските учители и творци да бъдат изведени на нивото на национален празник. Именно с такива мотиви внасяме предложението за промяна в КТ", добави Атанасова.