Точно в 9 часа тази сутрин представители на ГЕРБ-СДС внесоха в ЦИК 9999 подписа за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори на 11 юли. От партията са събрали 32 000 подписа, но внесоха толкова, защото такива са изискванията на Изборния кодекс.

Подписката носиха заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, организационният секретар на партията Цветомир Паунов, председателят на Младежи ГЕРБ Георг Георгиев и лидерът на СДС Румен Христов.

"За съжаление, ще наблюдаваме опити на служебния кабинет да се намесва в кампанията. Ще повторя нещо, което вече казахме - Радев направи така, че служебният кабинет да се превърне в негов предизборен щаб, което е недопустимо. Целта му е да осигури честни избори. Искам да отправя апел към всички министри - не се впускайте в кампания, която не е ваша", заяви Митов пред журналистите.

Той изтъкна, че ГЕРБ ще продължават да бъдат незаобиколими при съставянето на правителство, но уточни, че тепърва след вота ще се водят разговори с предишните им коалиционни партньори - Патриотите. На 4 юли те не успяха да влязат в НС, защото ВМРО реши да се яви самостоятелно, но сега отново се събра с НФСБ, и с Воля.

Снимка: Булфото

На въпрос дали ще има забранени коалиции след изборите, Митов заяви, че ГЕРБ отново ще влезе в култура на диалог, както са направили и след 4 април.

"Ние бяхме единствените, които се изправихме срещу хаоса. Показахме, че имаме отговорно управленско поведение", заяви още Митов. Той посочи, че ГЕРБ отново ще се подава ръка и ще се опита да влезе в разговор с останалите политически субекти.

"Отиваме на тези избори с енергията и самочувствието на коалицията, спечелила предишните парламентарни избори и очакваща да спечели и следващите. Убедени сме, че българските граждани отново ще ни дадат своето доверие и ще бъдем първа политическа сила. Очевидно е, че сме единствените, които стоим срещу хаоса. Правим допълнения в програмата и посланията си. Вървим напред уверено, ще говорим на гражданите за техните доходи, за икономиката, за икономически растеж, за решението на отделните проблеми. Ние от работа не бягаме. Доказали сме, че можем да върши работа", добави Митов.

Снимка: БТА

В отговор на въпрос той уточни, че ще има промени в листите и те няма да са копие на досегашните, но отказа да каже дали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще е в тях. След като бъдат готови, ще се види кой ще е изненадан и кой не, изтъкна зам.-председателят на партията.

"Тепърва ще разговаряме за позициите в листите, но няма да поискаме повече от това, което бихме могли да допринесем като гласове, на свой ред", допълни Румен Христов.

Малко по-късно днес, когато изтича последният срок (в 17 часа), документи ще внесат и "Демократична България", и БСП.

Последните подали заявления получават регистрация в условията на незавършена проверка. ГД ГРАО ще провери подписките не по късно от 29-ти май и ако се установи, че няма необходимите 2500 валидни подписи, регистрацията се заличава с решение на ЦИК, уточнява БНР.

До 5-ти юни коалициите могат да поискат промени в състава - напускане на партия или включване на нова. До същата дата може да се заяви и промяна в наименованието на коалиция. 8-ми юни е крайният срок, в който партия ли коалиция може да поиска да бъде заличена регистрацията й за участие в изборите.

Интересът за този вот обаче е значително по-малък, на 4 април се явиха 30 партии, а досега са се регистрирали общо 11 партии и 4 коалиции.

Вчера от партия "Българско лято" заявиха, че тръгват към изборите с амбиция да преминат 4-процентната бариера за влизане в парламента. Васил Божков ще бъде водач на две листи, стана ясно от думите на лидера на формацията Борил Соколов.

Лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов пък обяви, че в предизборната кампания ще заложат на новите лица, които представят формацията.

Вчера от ДПС и "Има такъв народ" също внесоха в ЦИК необходимите документи.