Тази сутрин Герджиков представи доклада според, който са установени множество нарушения, главно при обществени поръчки.  За някои от тях е сезирана прокуратурата.

"Служебното правителство, изземвайки компетентността на контролните органи, взе страна в парламентарните избори. Това, което се случи, е недопустимо", заяви на специална пресконференция бившият енергиен министър Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

Те трябва много добре да обмислят това, което направиха, и то да не се случва пак посъветва тя и съобщи, че преди броени часове ЕК е отпуснала на България 920 хил. евро за предпроектно проучване на газовия хъб "Балкан" и отделно над 180 хил. евро за модернизация на енергийната мрежа.

"Смятате ли, че ако не се спазваше законът за обществените поръчки, някой щеше да ни отпусне тези пари", попита тя риторично.

Петкова, която по професия е ревизор, допълни:

"Като одитор смятам, че тази информация е неподплатена като констатация, има контролни органи - Сметна палата, агенция за одит на средствата от ЕС, а не служебният кабинет е този, който трябва да я извърши проверките. При нарушения, трябва да има акт, който подлежи на обжалване - това е част от одитната процедура".

Служебният кабинет и той подлежи на проверка и се надявам следващото правителство да го направи, допълни бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. По думите й повестяването на доклад с намерени несъответствия в резултат на ревизията на дейността на кабинета "Борисов"2 без да е публикуван, а само думи в пространството, буди съмнения, че някой ще го дописва. 

Като опит за дискредитация на АПИ и държавни дружества, определи Лиляна Павлова изнесеното в доклада на служебния премиер Огнян Герджиков. Според нея проверката е фокусирана върху двата договора за поддръжката на магистрали от държавната фирма "Автомагистрали".

"Очевидно, някой има нездрав интерес към държавната фирма с цел да бъде фалирана и приватизирана или частни интереси да бъдат пуснати в поддържането на автомагистралите "Тракия" и "Хемус". От изказването на служебния премиер видяхме, че освен хвърлени реплики, митът за зловещи злоупотреби с обществени поръчки на правителството "Борисов"2 не беше доказан", допълни Павлова.

Бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева пък каза, че е притеснена за евентуални констатирани нарушения в нейния ресор, а ексминистърът на земеделието Десислава Танева успокои, че няма риск пари по настоящата програма за развитие на селските райони да бъдат спрени.

По-рано обаче бившият военен министър Николай Ненчев, че очевидно Герджиков се е поставил в услуга на социалистите.