Преговорите на ГЕРБ-СДС бяха "размразени" след три дни във фризера. Разговорите за бъдещо редовно правителство текат вече повече от три часа. Те вече са фокусирани върху състава и министрите. Ръководствата на мандатоносителя ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са на среща отново в стаята на председателя Росен Желязков, както преди седмица. Преговорните екипи са водени от номинираните за премиери Николай Денков и Мария Габриел в присъствието на лидерите на политическите формации.

В кабинета на парламентарния шеф ту влизат, ту излизат представители на двете формации. Самият той не води заседанието, тъй като вероятно участва в разговорите, които вървят на различни нива в парламента.

Пред медиите Николай Денков призна, че е възможно да направят отстъпка пред настояването на ГЕРБ за министри, които да са експерти, и такива да влязат в правителството. Той повтори, че партийни фигури от ГЕРБ няма да има. 

"Разговорите започнаха и продължават. Когато има резултат, ще ви дадем информация. Температурата на преговорите е на 0 и на 100 градуса. Министри от ГЕРБ, като министри от ГЕРБ, няма да има. Това, което има е състав, от който тръгнахме, гледаме дали може да има по-добри експерти. Експерти приемаме отвсякъде като предложения и вие може да ни предложите. Въпросът е кои са най-добрите за конкретната позиция", посочи Николай Денков, цитиран от БНТ.

От думите му стана ясно, че от ГЕРБ са поискали гаранции черно на бяло, под формата на документ, че няма да има чистка в администрацията. Закана за такива прозвучаха от записите, в които Асен Василев поставя задачата да бъдат сменени шефовете на дирекции в министерствата "законно-незаконно" още в първите две седмици.

"Продължаваме да работим, има работа, дайте ни малко време. Има два елемента - да гарантираме, че няма да има проблеми с администрацията, така че подготвяме съответния документ, който да даде спокойствие на всички, които са се притеснили. Обсъждаме и състава", коментира Денков.

Снимка: БТА

Само преди ден Габриел заяви, че разговорите не са "в ледена епоха" и поиска смяна на имената в проектокабинета, а зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев призова ПП-ДБ да сменят подхода.

Снимка: БТА

Първи без коментар кабинета на Росен Желязков напуснаха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заместникът му Томислав Дончев, председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, а след нея и Мария Габриел, съобщи по-рано БНР. Срещата напусна и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, а на разговорите към 12 часа на обед продължаваха да бъдат Асен Василев, Николай Денков и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

Преди срещата номинираният за премиер Николай Денков каза, че "да, има размразяване".

И от ПП-ДБ, и от ГЕРБ видяха във вчерашните събития опит да бъде провалено създаването на редовно правителство, визирайки изнесените данни от спецслужбите, разобличаващи ПП, че одобрението на назначения на ръководителите на ДАНС и разузнаванията не се одобряват и съгласуват с чужди посолства, както и изнесените данни за шпионаж и изнасяне на секретни документи от представители на кабинета "Петков".

Снимка: БТА

Денков отново изтъкна необходимостта от редовна власт.  "Това, което в момента виждаме, е един опит да бъде бламирано решението на гласоподавателите", произнесе се мандатоносителят.

За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, разговорите трябва да продължат, "защото хаосът в държавата вече е тотален и тук не става въпрос за личности дори, съдебната реформа си има цена". И отново потвърди формулата за експертен кабинет, която обаче остава под въпрос.

Преди "размразяването" стана ясно от Денков, че ПП не са склонни да се съгласят Асен Василев да липсва от бъдещ кабинет.

"Не е толкова лесно да се намери министър на финансите, който да може да свърши работа при тези трудни обстоятелства".

Въпреки че Борисов подчерта, че е важна подкрепата на ДПС за правителство, за да се случи конституционната реформа, Мустафа Карадайь напълно изключи в него да участват "Продължаваме промяната", въпреки позицията на движението за нуждата от редовно правителство. "Аз не мисля, че такъв тип хора трябва да бъдат овластени. Ако вие искате да бъдат съучастници в този процес, ние няма как да бъдем съучастници".

Снимка: БТА

От "Възраждане" призоваха за връщане на мандата и предсрочни избори.

БСП са последователни в позицията си, а от "Има такъв народ" също се възпротивиха и заявиха, че няма да подкрепят такъв кабинет. Депутатът Станислав Балабанов заяви, че "видимо тези две формации вървят към изключително уродливо правителство".

Снимка: БТА