Това съобщи на пресконференция председателят на Комисията по правни въпроси в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ.

В член 31 ще бъде създадена нова алинея 8, която казва, че не се погасява по давност наказателно преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени при или по повод на приватизацията в периода 1992 - 2017 г., разясни той.

В алинея 7 се казва, че не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството.

За промени в Kонституцията по отношение на давността на приватизационни престъпления по-рано днес се обявиха и от ДПС.

Крайният срок е фиксиран на 2017 година, защото към момента има около 20 нераздържавени държавни търговски дружества и те са в забранителния списък, обясни Кирилов, цитиран от БТА.

Няма да бъде създаван специален орган, извън тези в Конституцията - съд и прокуратура, разясни депутатът от ГЕРБ. 

Той подчерта, че не става въпрос за разваляне на приватизационни договори, а за наказания на виновните за неизгодни сделки лица.

Експерти против преоценка на приватизационни сделки >>

Юридическият екип на управляващите е обмислял пет варианта, свързани с давността на престъпленията при приватизацията като сред тях са били и поправки в Наказателния кодекс.

В крайна сметка промените в Конституцията са най-правилното решение по думите на Кирилов и най-добрият начин да се види как е била разпределено огромно държавно и общинско имущество за споменатия период.

ГЕРБ вече имали подкрепата на Обединените патриотите, на ДПС, а "Воля" неведнъж е заявявала подкрепа за подобни стъпки, обобщи председателят на правната комисия.

За да бъде внесено предложението в Народното събрание, са необходими 60 подписа, а за да мине в пленарна зала - 180 гласа.

ГЕРБ ще търси възможно най-широка подкрепа, включително и от БСП.

"Златният пръст" на Нинова

Очакваме и "златният пръст" на Корнелия Нинова да се подпише, коментира Десислава Атанасова.

"Парадоксално ще е, когато БСП се опитва да се пребори с паралелната държава, дали ще се пребори със съвестта на Корнелия Нинова и ще се подпише", добави още тя.

Тъй като през 1997 г. МС и Министерството на търговията и туризма тогава основно се е занимавало с приватизация, основният приватизатор Корнелия Нинова фигурира в две заповеди на министъра на търговията и туризма тогава – едната е от юни 1997, в която заповед Нинова е визирана като нов член на съвета на директорите на външно търговско дружество. А два месеца по-късно вече в заповедта отново на министъра Нинова влиза в съвета на директорите на друго дружество – Техноимпекс ЕООД, каза Атанасова, цитирана от БГНЕС.

За това друго дружество сме говорили много. Нинова, освен, че е управител на Техноимпекс ЕООД, заменя и друг неин партиен и в момента колега, г-н Спас Панчев, добави депутатката от ГЕРБ.

През месец май вече ексдепутатът Антон Тодоров заяви от името на ГЕРБ от парламентарната трибуна следното: "Г-жа Корнелия Нинова каза, че БСП никога не е участвала в приватизация и не е участвала в това, което нарича "сдружения за кражби и грабежи”. А приватизирането на външно-търговското дружество "Техноимпекс”, което само в една столица – Хараре, има активи за милион и половина? Тя, което приватизира с РМД за сумата от 70 хил. долара. Как ви се вижда? Това участие ли е в бандитска приватизация?”.

Ако целта на предлаганите промени е само да се дискредитира някого, промените нямат смисъл, заяви по БНР Калоян Паргов от левицата.