Правната комисия в парламента прие на първо четене общ законопроект, който предвижда съкратеното съдебно следствие да не се прилага при тежки престъпления.

На заседанието бе разгледан общ законопроект от приетите на 25 септември на първо четене в пленарна зала три проекта - на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля", за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Текстовете предвиждат да не се намаляват присъдите при пълни самопризнания, когато става дума за убийства и други много тежки престъпления. Те бяха приети от комисията без дебати, като обаче окончателното решение трябва да бъде взето депутатите на второ четене.

От самото начало от ГЕРБ настояха да бъде запазен институтът на съкратено съдебно следствие, но и да бъде отговорено на обществените нагласи за увеличаване на наказанието при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда. Според тях съдът трябва да има възможност и право на преценка дали да намали присъдата при определяне на наказанието.

"Имаме идея да предложим да се запази съкратеното съдебно следствие само за тежките престъпления и да отпадне за убийство", каза днес председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова пред журналисти след заседанието на правната комисия.

"Доста бързо свършихме, защото по правилник трябваше да обединим трите законопроекта в общ доклад, за който от утре след като бъде обявен в пленарна зала, ще започнат да текат сроковете между първо и второ четене. Съответно имаме идея да предложим тридневен срок или по-съкратен срок, след което следващият вторник да насрочим извънредна Правна комисия, да видим постъпилите предложения между първо и второ четене, да го подложим на обсъждане и на гласуване в Комисията по правни въпроси, след което следващата сряда да влезе в зала за окончателно гласуване", допълни тя.

Александрова посочи, че ГЕРБ най-вероятно ще направи предложения между двете четения.

"Най-вероятно е предложението да изключим тежките телесни повреди, т.е. да останат убийствата. Смятаме, че с тежките телесни повреди, изнасилване и блудство ще се задръсти цялата система от работа. Ще се върнем 2007 г., когато 268 хил. преписки бяха прекратени. Разбирате, че тежките телесни повреди са твърде много като обем работа. Такава идея имаме, но нека да обсъдим. Не е категорично, това е като мнение. Нека чуем главният прокурор какви мисли, съдиите от ВКС и следващият вторник да го обсъдим", уточни депутатката, цитирана от "Фокус".

На въпрос дали ГЕРБ се отказва от своите промени в Наказателния кодекс за запазване на съкратеното съдебно следствие, Александрова отговори: "Не, по никакъв начин не се отказваме. Ще ги обсъдим на много голям широк, обществен дебат",уточни още председателят на Правна комисия. Според нея двата проекта - този в НПК и този в НК не си противоречат.

"Важно да бъде приета достатъчно бързо поправката в НПК, която разглеждахме днес на правна комисия, за да се приложи за случаите като този в Сотиря", коментира пред журналисти Крум Зарков от БСП, цитиран от "Фокус".

Според него законопроектът на ГЕРБ е изключително проблематичен.