Държавният глава Румен Радев започна консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

В 14.15 часа президентът посрещна за консултации представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС като втора политическа сила. На срещата дойдоха председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

Президентът призова партиите да влязат в диалог помежду си, за да направят нужното - държавата да функционира. Наред с икономическата, социалната, здравната и бежанската криза сме изправени и пред политическа криза. Бъдещето на гражданите зависи от решението на политиците и на институциите, заяви държавният глава.

Върховенството на правото, социалната справедливост, демографската криза фокусират попарените надежди на българите през годините, посочи той.

По думите му Народното събрание трябва да свърши не малко работа, за да гарантира функционирането на държавата.

"Бъдещето на гражданите зависи от решенията на политиците. Дълбоката криза, която ни обхвана породи стремежът към промяна. Народното събрание трябва да свърши не малко работа, за да гарантира функционирането на държавата поне до края на годината. Актуализацията на бюджета, приемането на законодателни промени за стартиране на Плана за възстановяване и устойчивост не търпят отлагане, надявам се партиите да влязат в градивен диалог", посочи Румен Радев.

На свой ред Десислава Атанасова заяви, че политическите партии имат огромна отговорност в условията на криза, но ако не се случи съставянето на правителството при връчването на мандата на първата политическа сила, ако бъде връчен мандат на парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще върнат мандата възможно най-бързо, за да почнат консултации с третата политическа сила по избор на държавния глава.

Отчитаме всички политически рискове и предизвикателства в НС, затова и ПГ на ГЕР-СДС поиска извънредно разглеждане на държавния бюджет, защото си даваме сметка, че при всички кризи, които описахте, ако няма бюджет, това ще бъде катастрофа, подчерта Десислава Атанасова.

"Призовавам останалите политически партии да проявят разум и да работим заедно. Цялото политическо противопоставяне вероятно ще чуем и видим в едни предстоящи предсрочни избори. Но сега е време за адекватни и държавнически решения - това очакват хората от нас", заяви Десислава Атанасова по време на консултациите при президента Румен Радев.

Томислав Дончев настоя, че оставката на правителството не е началото на тази криза. По думите му потенциал за принципна коалиция няма, а "за безпринципна - има много, но не вярвам, че това ще бъде устойчиво и прието от българското общество".

От "Продължаваме промяната" не дойдоха в 13 ч. в президентството, където се очакваше да започнат консултациите с държавния глава, преди той да връчи мандат за съставяне на кабинет. От партията посочиха, че не могат да присъстват в предварително обявения час, тъй като по същото време има заседание на бюджетната комисия в парламента и ще поискат нов час за консултации, след като Румен Радев се върне от Мадрид.

От 15.30 часа е следващата среща на президента с представители на парламентарната група на "Движение за права и свободи", а от 16.45 часа - с представители на парламентарната група "БСП за България", но от ръководстото на парламентарната сила заявиха, че няма да дойдат със същия мотив като от ПП - разглеждат бюджета на второ четене в ресорната парламентарна комисия.

За утре до обяд са предвидени останалите консултациите на президента с парламентарно представените партии - "Има такъв народ",  "Демократична България" и "Възраждане".

След консултациите държавният глава трябва да връчи мандат на най-голямата парламентарна група ПП. Ако тя не успее да да състави правителство в 7-дневен срок, то следва втората по големина парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, която ще получи от президента своя шанс за втори опит за правителство.