Не бих искал да коментирам поведението на опозицията, то при всички случаи е в нарушение на правилника и съобразно него би следвало да се наложат санкции. Това коментира в кулоарите на парламента председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) във връзка с проваленото днес пленарно заседание порази липса на кворум. На него депутатите трябваше да гледат промени в НПК и да продължат да обсъждат и гласуват изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане, от 11.00 часа трябваше да започне и редовният парламентарен контрол.


Санкциите ще са предвидените в правилника глоби - отсъстващите без основателна причина депутати няма да получат полагащата им се за деня надница.

Освен това, по думите на Кирилов, санкцията е и политическа, защото избирателите ще могат да направят своята преценка.

За следващото заседание във вторник, което е извънредно заради бюджетните закони, ще има оптимална организация на народните представители и кворум, гарантира Данаил Кирилов.

Той не смята, че кворумът в парламента е заложник на поведението на ДПС. Но подчерта - при всички положения "съобразяваме тяхното поведение, не мога да кажа, че се чувстваме заложници, политиката е отговорна дейност и би трябвало да се упражнява добросъвестно и отговорно".