БСП да се извини от трибуната на Народното събрание заради твърденията за неверни данни на Националния статистически институт (НСИ) за ръста на икономиката, поиска в декларация от името на ПГ на ГЕРБ депутатът Александър Иванов.

"Без да сте в управлението, сте заплаха за българската икономика. Пенсиите, ръстът им и доходите на българските граждани са гарантирани от нас, а ниският им старт беше гарантиран от вас. Не може да се отрече на лявото, добави той, че умело жонглира със статистиката. Това, по думите му, не трябва да бъде използвано за подриване доверието в България, за очерняне пред инвеститорите", обърна се той към колегите си от левицата, цитиран от БТА.

Иванов цитира статистическа информация, според която през 2019 г. БВП възлиза на 118 669 000 000 лева по текущи цени или на над 60 млрд. евро като на човек от населението се пада 8678 евро. Според данните за миналата година БВП, по предварителни данни, нараства в реално изражение с 3, 4 на сто спрямо 2018 г.

"Хвърлената от експерта на БСП Румен Гечев бомба за ръст на икономиката ни под 1% ни връщаше в безкрайната чакалня на чужди инвеститори", заяви още той от името на ГЕРБ, като подчерта, че социалистът е "залепил и черно клеймо на България и че лъже стратегическия си партньор в лицето на ЕС".

"БСП разчита на късата памет как държавата фалира в края на 90-те години на миналия век, закриването на над 20 банки и над 200 предприятия, три долара пенсии - това е ваш грях", припомни Иванов.

ПГ на "БСП за България" обаче не отстъпи от тезата си, че от НСИ са представили неверни данни за икономическия растеж. В отговор на искането на ГЕРБ - левицата да се извини от трибуната за декларацията, в която твърдят, че има разминаване на данните за икономическия растеж, Румен Гечев от БСП заяви, че НСИ е признал пред цяла България, че 3,9 млрд. лв. не са отчетени от времето на първи януари 2019 г. до 31 декември 2019 г.

"След нашата декларация, изведнъж се намериха тези 3,9 млрд. лв. в официална пресконференция на НСИ и се извиниха с това, че документите от митниците закъснявали с 28 дни", коментира Гечев.

Той попита мнозинството, дали от 1 януари 2019 г. до януари 2020 г., срокът е 28 дни, както и кой е скрил документите от митниците, които е трябвало да постъпят към НСИ?

"Защо НСИ на целия бизнес - български и чужд пише, че потреблението е 460 млн. лв., а се оказва, че е над 4 млрд. лв? Поради каква причина се крие? За да се изкриви картината с брутния вътрешен продукт и растежа", каза Гечев.

По думите му, за да излезе от положението, изведнъж от НСИ са намерили 28 млн. лв. нови инвестиции, след което милиард и половина увеличават потреблението.

"Това потребление, кога го видяха - на 1 април ли? След това, износът изведнъж се увеличил. О небеса - с милиард и половина! Това се нарича натаманяване на български език", каза Гечев.

Той бе категоричен, че колегите му в цяла България, които се занимават с икономически анализи, са разбрали, че българската общественост е подведена, и то умишлено.

"Те признаха, че 4 милиарда ги няма и то след нашето изявление", заяви Гечев.

Относно твърденията на ГЕРБ за обезценяването на лева спрямо долара в годините на прехода, Гечев се обърна към тях с думите:

"Вие, избрахте финансовия екип на правителството Жан Виденов за управление на българската банкова система. Димитър Радев - един прекрасен икономист за управление на българската банкова система, шеф на банката, вие го избрахте. Министърът на финансите на Виденов, вие го избрахте за шеф на банковия надзор", каза Гечев.