Кандидатът на ГЕРБ Павлин Белчев получава най-много гласове на проведения вчера първи тур от частичните избори за кмет на община Баните, според данни на ОИК. Предстои балотаж за избор на кмет, на който продължават кандидатите на ГЕРБ и на ДПС.

За Павлин Белчев са гласували 1100 избиратели, втори е претендентът на ДПС Ферад Емин с 811 гласа. Вотът за кандидатурата на "Републиканци за България" Диана Фиданова е 651 гласа.

Павлин Белчев е син на досегашния кмет на Баните Милен Белчев, който почина след боледуване от коронавирус. Продължаващият на втори тур Ферад Емин е дългогодишен заместник-кмет на общината.

Как минаха другите местни избори

ГЕРБ спечели убедително още на първи тур частичните местни избори в Мъглиж, с. Пудрия и с. Слънчево, съобщиха от пресцентъра на партията.

В с. Пудрия, община Криводол, новият кмет е Цветан Андров от ГЕРБ. Той взима победа с над 2/3 от всички гласове.

В кметство Слънчево (община Аксаково) Красимир Михалев от ГЕРБ събра 82% от гласовете, оставяйки далеч зад себе си кандидатите на БСП и "Републиканци за България". Право на глас имаха 765 избиратели, а кандидатите за кмет бяха трима.

Победа на първи тур взима и Душо Гавазов в община Мъглиж срещу кандидати от БСП и ДБГ.

В кметство Трояново (община Камено) на балотажа сили ще премерят Галина Христова от ГЕРБ и Димитър Николов от БСП/ДПС. От "Републиканци за България са трети".

На балотаж отива и Георги Георгиев в с. Славовица (община Долна Митрополия).

ГЕРБ загуби изборите в с. Стежерово, с. Николаево и с. Поточарка.