Депутатите от ГЕРБ ще предложат промени, забраняващи строежи на разстояние по-малко от 100 метра от черноморския бряг. Това заяви на брифинг в парламента председателят на Комисията по околна среда и води и народният представител от управляващите Ивелина Василева.

Ограниченията за строежите по морето ще се въведат с промяна в Закона за черноморското крайбрежие. С нея ще се наложи пълна забрана за строителството в т.нар зона А - това е 100-метровата зона, прилежаща на черноморския бряг.

За строежите в заварено положение засега няма решение.

Василева увери, че ще се приемат само текстове в Закона за биоразнообразието, съответстващи на европейското законодателство. Решението на управляващите идва след протести на екозащитници в цялата страна.

Ивелина Василева съобщи, че промените са изискани лично от премиера Бойко Борисов, който е препратил към консултации с Европейската комисия.

Поправките, които бяха приети на първо четене преди близо два месеца, ще дадат власт на правителството да променя зоните от "Натура 2000", без да се съобразява с научните данни.

Шефът на екокомисията бе категорична: "Искаме да гарантираме пред цялото общество, че ще бъдат подкрепени и приети текстове само и единствено ако те в пълнота съответстват на изискванията на европейското законодателство".