Парламентарната група на ГЕРБ ще отхвърли наложеното от президента вето върху промените в Закона за МВР. Това стана ясно от думите на депутата Красимир Ципов от ГЕРБ пред bTV. Той влезе в дебат по темата с народния представител от БСП - Иван Иванов.

В мотивите на държавния глава се посочва, че не е ясно какво налага да се създаде нова паралелна структура в МВР със същите функции като Националната служба за охрана.

Според Радев всеки от кръга охранявани лица може да поиска дублиране на охраната и от двете институции. Президентът не е съгласен и с възможността министърът сам да преценява условията, при които ще се задейства охраната.

От ГЕРБ обаче имат друго виждане. "Категорично не можем да говорим за подобно дублиране и няма как да бъдат споделени едни такива мотиви за налагане на вето и нашата парламентарна група няма да подкрепи това вето и ще гласува за повторното приемане на закона. Идеята е за тази промяна е една единствена - към настоящия момент основната функция на новата главна дирекция за охрана на лица ще бъде насочена към охрана на служители на държавната администрация, които получават заплаха за живота и здравето си, следствие на изпълнение на служебното си задължение", коментира Красимир Ципов.

От БСП обаче твърдят, че знаят причината, поради която управляващите искат да променят Закона за НСО, вместо да допълнят дейностите в него.

"Властта иска да създаде своя преторианска гвардия за охрана. Има кръг от лица, които не могат да откажат охрана по НСО. Какво ще правим ако тази комисия им осигури и охрана от МВР? В мотивите на президента точно е казано, че ще има преповтаряне на функциите, което противоречи на редица нормативни актове. В редица решения на Конституционния съд е посочено, че подобна дейност не трябва да се дублира. Най-малкото тук говорим за едно разхищение на обществения ресурс, защото ще се осигурява обучението и подготовката на кадри на структурите на МВР", посочи от своя страна Иван Иванов.