ГЕРБ обвини служебния кабинет и в конкретика здравното министерство и МОН, че заради комисиони от фирми за тестове са задържали децата толкова дълго време вкъщи, вместо да са на училище.

"Още утре да върнат децата в училище без всякакви тестове, безобразие е да продължава тази непридвидимост", заяви бившият просветен министър Красимир Вълчев на брифинг на ГЕРБ.

Той определи случващото се като организационна немощ и безобразие. 

"Нашият призив днес е да пуснат учениците на училище, а да си се разбират за комисионите, когато намерят и където намерят за добре", добави Тома Биков. 

Той взе повод от признанието на министъра на образованието, че помолили представителя на МОН да напусне срещата, когато в МЗ започнал разговорът за фирмите, които ще бъдат доставчици на тестовете.

"Това, което прави служебното правителство в последните месеци, е едно абсолютно нищо в образованието. Редят схеми за комисионни чрез тестовете. Да заложиш бъдещето на децата, защото не можеш да се разбереш коя фирма да внася тестовете и колко комисионни ще получиш е престъпление".

"Това е абсолютен цинизъм и дори на ръба на престъпност - да жертваш децата, защото не можеш да си разпределиш комисионите, е много повече от всичко, което се случва през последните месеци.

И двамата министри инкасираха абсолютен провал и колкото и златни медали да си раздават, това няма да промени този факт", каза Биков по адрес на Стойчо Кацаров и Николай Денков.

От ГЕРБ коментираха и разминаването в числата за предложената до момента минимална пенсия в новата бюджетна рамка за 2020.

"Вчера уважаемият министър на финансите коментира размера на пенсията от 490 лева - чудесно, добра новина за всички пенсионери. МФ го опроверга няколко часа по-късно с 430 лв. Кое от двете е вярно? Досега не бях виждал министерство да опровергае министър, тук задаваме простия въпрос - кой командва министерството на финансите", попита Томислав Дончев. И добави, че пък от преговорите в мола долетяла цифрата от 420 лв. за минималната пенсия. "А, обяснете ми - кой бюджет ще гледа Народното събрание - бюджета на министъра, на МФ или на мола?", попита Дончев.

Той нарече това "сватбарско надвикване" и заключи, че върви тежко надцакване в социалната сфера. За да внесе яснота по темата зам.-председателят на ГЕРБ призова Румен Радев да се намеси.

"Призоваваме президента да проведе занятие по строева подготовка, колкото да е ясно кой - какво обещава", апелира Томислав Дончев.

"У мен остава усещането че всички се надцавкат кой ще бъде по-готин към определени социални групи и си избраха пенсионерите. Президентът, в лицето на финансовия министър, се опитва да надцаква бъдещото правителство", заключи той. А по повод причината за това, насочи медиите: "Трябва да питате някъде между "Дондуков" и мола".

От партията реагираха с възмущение и на това, че се готви тегленето на нов дълг в размер на 12 млрд.

ГЕРБ не отговориха дали ще подкрепят Корнелия Нинова за председател на парламента, но напомниха, че в знак на консенсус са й предлагали поста преди 5 години. Ще разберете в залата, каза Томислав Дончев. Той уточни още, че председателят на ПГ и останалите членове на ръководството й ще си останат същите, тоест отново Десислава Атанасова ще поведе депутатите от ГЕРБ.