Правителство трябва да има, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той посочи обаче, че трябва да има разграничителните линии за съставяне на кабинет, след като събра част от водачите на листите на партията в централата. Той посочи примери за корупция при ДБ, ПП и БСП.

"Нашите ценности са нулева толерантност към корупцията, разбира се, но трябва да има единодушие с партиите, които можем да работим с тях, за диверсификация на горивата, диверсификация от "Газпром", да се довърши сделката за Ф-16 и непризнаване на референдумите. Това са ценностите ни, това са нашите евроатлантически партньори, това сме ние, това са нашите разграничителни линии", каза Борисов.

Относно примерите за корупция той попита реторично: "Нестабилността доведе кръга "Агнешки главички", кръга Олимп, те ли са за пример, или ПП с горивата, газа, Джем корп и какво ли не още".

"На всички им е ясно в какво състояние е държавата. Но по-лошо е това, което се случва за първи път след Втората световна война - агресията на Русия в Украйна. Безсмислена, кръвопролитна и все повече се задълбочава този конфликт. Частичната мобилизация в Русия довежда до хиляди мъже да бягат от там", говори по темата за войната лидерът на ГЕРБ.

И българският бизнес, и заетите, са изключително разтревожени от войната, която се води до нашите граници. "Войната тревожи всички и всички очакват мъдрост от политическите сили, за да не се генерират рискове пред националната ни сигурност", каза Томислав Дончев.

Втората основна тема, която поставят всички, е необходимостта да се състави адекватно правителство с адекватна парламентарна подкрепа, за да преодолее вътрешните кризи и да реагира адекватно на всички външно-политически заплахи. "Мисля, че освен стремежа кой ще бъде първи, втори, трети, основен критерии е готовността да се състави правителство", отсече Дончев.

Той отбеляза, че агресията на Русия в Украйна е безсмислена, кръвопролитна и все повече задълбочаваща се, а частичната мобилизация в Русия довежда до хиляди мъже да бягат от Русия.

Позицията на ГЕРБ е, че, "ако ние сме в управлението, всеки, който не иска да убива и да бъде убиван в тази война, ще има убежище в страната ни".

Относно референдумите те никога няма да бъдат признати, ако ГЕРБ участва в управлението. Те са невалидни и незаконни, това е фарс, по думите на Борисов.

"Тревожат ме саботажите по "Северен поток" 1 и 2 и директен удар по ядрената централа Запорожие, притеснен съм. Територията на Украйна, Румъния, България - ще има катастрофа за здравето, животновъдството на страните ни", коментира той.

"От бедствието "Асен Василев" във финансите ще се излезе най-трудно, защото пазарите - и вътрешните, и международните. След като теглиха пари всяка седмица - милиарди, правиха 4 пъти бюджет и накрая сложиха капан пред служебното правителство. Да теглиш дълг в тази тежка ситуация, може да го правиш само от бедствие. Хърватия тегли по-евтини заеми от нас", заяви още Бойко Борисов.