ГЕРБ даде извънреден брифинг, в който призова протестиращите, които са блокирали Орлов мост в София, да не проявяват агресия, а да водят диалог.

"Уважаване правото на всеки един да протестира, и ние сме го правили по времето на тройната коалиция, на управлението на Пламен Орешарски, но не за сметка на мирните граждани. Не може малцинството да определя какво да се случва в един двумилионен град, затова има демокрация и избори", категоричен бе депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който говори от името на партията.

Той каза, че всички структури на партията на Бойко Борисов категорично осъждат "това, което се случва - затварянето на кръстовища да е за сметка на гражданите".

"Няма да получат тази агресия, каквато е целта, но да знаят, че те нарушават свободата на други хора. Ние не сме съгласни, че това е мирен протест", каза още Ненков.

Той каза, че с този протест се блокира двумилионен град, а има и желание и за блокиране на магистрали.

"Никъде по света не сме виждали такова нещо. Трябва хората от палатките да разберат, че няма как да убедят останалите, че това е волята на държавата", категорични бяха от ГЕРБ.

От думите на Александър Ненков се разбра, че няма да се подхожда със сила към протестиращите.

"Държавата няма как да излезе с БТР-и и водни оръдия, не искаме ескалация на напрежението", категоричен бе депутатът.

Той даде за пример, че в други държави се налагат все повече мерки, а икономиките се сриват.

"Разумът говори, че не можем да отидем в криза - държавата без парламент и със служебно правителство не могат да се гласуват нито социални, нито икономически мерки. Можем и сега да направим избори, но това е абдикация от отговорността", каза още Ненков.

Той коментира и агресията, която се случи сутринта между Петър Кърджилов и жената, която се яви сред протестиращите като защитник на правителството на Бойко Борисов и при което настъпи арест на Кърджилов. "Жената не е член на ГЕРБ и никога не е била член на партията", увери той след коментарите, че тя е изпратена там като провокатор.