"ГЕРБ няма намерение да се оправдава за един от най-големите успехи за сегашния мандат, а именно разтурването на бизнеса на Васил Божков" - това обяви депутатът Тома Биков на извънреден брифинг в централата на партията по повод искането на БСП за създаване на анкетна комисия, която да провери всички сигнали, изнесени от бизнесмена и обвиняем Васил Божков. В един от тях той твърди, че е плащал на управляващите, за да може да развива хазартния си бизнес.

"ГЕРБ е на страната на държавата. За съжаление, БСП избраха да са на страната на Божков. Смятаме, че Нинова, в желанието си да спечели председателския пост на БСП, въвлича цялата партия в една сложна ситуация, която ще навреди на партията. Българските граждани добре виждат и разбират кой действително се противопоставя на нерегламентираните отношения между сенчести и полукриминални бизнеси и политически амбиции", добави той.

Според него БСП през годините често е ставала част от подобни практики, които "граничат с организирана престъпна дейност". По думите на Биков от БСП се опитват да върнат Божков в България, но не и където му е мястото - в ареста.

"БСП и нейният лидер съдействат на стратегията на Васил Божков да превърне разследването срещу себе си и обвиненията от криминални към политически. Първите които се притекоха на помощ на Божков, са от Изпълнителното бюро на БСП", категоричен бе той.

От ГЕРБ ще подкрепят предложението на БСП за създаване на анкетна комисия, но такава, чрез която "ще се осветлят" много сделки на прехода - приватизацията и създаването на кредитни милионери.

"Една анкетна комисия би трябвало да се занимава системно с проблемите, а БСП иска да превърне тази анкетна комисия в адвокатска кантора на Божков. Тази комисия трябва да разглежда системния проблем. Не трябва темата да са комиксите на Божков и неговата политическа партия", изтъкна Биков.

"Ясно е кой създаде милионерите, създаде и БКП. Кой е наследник на БКП също е ясно - БСП. Години наред не спираме да показваме ясната връзка. Корнелия Нинова изпразни касата на партията си, тя е куха, празна и пред фалит", допълни депутатът Маноил Манев, който също участва в брифинга на управляващата партия.

Според него сега по позната схема Нинова ще опита да възстанови партията си, използвайки финансиране от бизнесмени, които защитава.

Манев отправи и няколко въпроса към председателката на левицата, с които заговори за нейна тайна среща:

"На срещата между Нинова, Божков и Златев - какво си говориха, какво се разбираха тези трима човека? Кога, къде и по какъв повод журналистите могат да попитат Нинова, която е длъжна да отговори. Същата говори за паралелни държави. Коя е паралелната държава? Тази, която със своите служби повдига обвинения, вкарва в арестите и води борба с тези, за които не е предполагано, че ще се случи? Ако от ГЕРБ не сме доказали, че можем да го направим, аз не виждам кой може".

От ГЕРБ заявиха, че нямат притеснение и от евентуален бъдещ вот на недоверие, какъвто гласят от БСП отново - този път събирайки подписка от хората, тоест - народен вот на недоверие. Управляващите дори заподозряха опити за коалиране на БСП с евентуалната бъдеща партия на Божков, който вчера пусна анкета във Фейсбук с въпрос дали ще бъде подкрепен за нов политически проект.

По думите на Манев показателно от действията на БСП е, че има връзка между Божков и тях - "всичко се е случило преди във времето и се е гради този проект".