"Втори месец вече сме свидетели на наглостта и популизма на БСП. Втори месец сме свидетели на подбуждане на българския народ към протести с фалшиви покани за тях", заяви в парламентарната зала депутатът Спас Гърневски в декларация от името на на ГЕРБ.

"Лидерът на БСП заявява пред свои кметове призив за метеж - ще ги изметем, на 11-и ги няма. Както виждам, днес още сме тук, ама май вас няма да ви има напролет", обърна се той към социалистите, цитиран от БТА.

По думите на Гърневски от БСП говорят за социална справедливост, но вчера в пленарната зала са защитавали богатите.

"Опитаха се да спрат увеличаването на данъка на онези коли, които са в гаражите на олигарсите. Вчера те не защитаваха българския народ, а техните, онези, които ги финансират", коментира Гърневски.

"Говорят за социална политика, искаха във всяко село да има полицейски патрули. Ами ето, г-жа Нинова в своето изказване каза вчера - отивам в онези села и във всяко село патрули", коментира Гърневски и допълни, че това показва, че ГЕРБ си изпълнява предизборната програма.

Лидерът на БСП се оплака, че докато е била на срещи с животновъди в две села, е била посрещната от полицейски патрули, които са останали там през цялото време и нарече това полицейски контрол и следене. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче още вчера заяви, че служителите на МВР не са я контролирали, а са я пазили, и това е нормално.

Днес обаче тя изпрати писмо до европейските посланици, в което се жалва от полицейщина и авторитаризъм. 

"Ама пазили г-жа Нинова, патрулите да не я изпускали от очи. Как няма да те пазим, г-жо Нинова, ние те пазим като рохко яйце. Само ти си тази, която много бързо най-после ще ликвидира тази пиявица, впита в тялото на българския народ, наречена българска социалистическа мафия. Затова ще те пазим. Още няколко месеца и ще си изпълниш задачата", коментира той.

По думите на Гърневски държавата е социална и доказателство за това бил фактът, че депутатите от БСП не работели, но получавали заплати.

"Каква е тази социална държава, откъде тези пари? Президентът нищо не работи, никакви отговорности няма, цял ден работата му е да критикува тези, които се мъчат да оправят хала на народа, 11 хиляди лева заплата. И толкова големи заплати, че вече объркаха посоките и взеха да спират в насрещното движение, да са по-близо до магазините за нови рокли", заяви депутатът.

В края на изказването си Гърневски прочете негов вариант на стихотворението на Христо Смирненски "Червените ескадрони":

В утрото на светла eра,

с факела на нова вера,

идат бодри хамелеони

с устрем стар и набег смел,

летят над Тракия, летят над Мизия

и с шрапнели проповядват новата фалшива визия.

Каракачанов: Полицаите пазеха животните

"Били са двама полицаи с една патрулка. Те не са я следвали, бяха там. На практика тя ги следва като отива при тях", коментира междувремнено силовият вицепремиер Красимир Каракачанов.

"Полиция имаше, и то по една патрулка от месните РПУ. Контролираше се да не би заразените животни да се изнесат и оттам да плъзне заразата. Във въпросното село, в което беше Корнелия Ниноваq и в съседните села имаше патрули, за да не се изнася заразеният добитък. Никой не е следил никой", подчерта той.

"Корнелия Нинова си позволи да излъже пред журналистите и след това се отрече, разбира се. Излъга, че се избива добитъкът в Странджа, за да се принудят да се изселят. Точните й думи: "Нали четете, че на Безмер нощно време кацат самолети с нелегални мигранти" са гнусна лъжа. Тогава поисках проверка от ДАНС, макар че ми е ясно, че няма как не да кацне, да излети самолет от военно летище, без аз да знам", каза още военният министър.

По думите му това е "мащабна лъжлива кампания, част от кампанията за фалшивите новини", с които се цели дестабилизира положението".