ГЕРБ настоя за оставката на депутата от БСП прох. Иво Христов, около когото преди три години избухна скандал заради репликата “80% от българите са дебили”. Този път повод станаха подобни негови думи в телевизионно предаване, в което той заяви, че българското население е инфантилно. 

На специален брифинг зам.-външният министър и председател на Младежи-ГЕРБ Георг Георгиев пусна записа, в който Христов казва: "Както сме я подкарали, нас 30 и кусур години ни управляваше Тато, след това дойде Командира, след това дойде Дедо, сега Баце. Предполагам, че следващият трябва да бъде пак някакъв такъв - родителски надзор да осъществява върху инфантилното българско население".

"За съжаление, много унизителен рецидив. Кратко време, след като българите бяха определени като 80% дебили, днес проф. Иво Христов каза "инфантилното българско население". Като млади хора, като интелигентни хора, които не припознават себе си нито като дебили, нито като инфантили, като не могат да се съгласят с тази градация, преди бяха 80%, сега всички ние сме определени като инфнтилното население, смятаме, че проф. Ива Христов няма нито моралното, нито и политическото право да представлява народа в Народното събрание. Неговата оставка би била един закъснял акт, тъй като след дебилите не получихме това, което беше редно за направената грешка, но сега не може да простим поредната провокация, такова унижение, такава пряка обида и тежка конфронтация с българския народ в национален ефир. Затова призоваваме за неговата оставка".

Георгиев попита задочно "наскоро спечелилия" лидер на левицата Корнелия Нинова - тя подкрепя ли думите на Христов и това позиция на партията ли е? Настоя също младежката организация на социалистите, в която имало хора, които той уважава, да заеме позиция. 

Зам.-министърът подчерта, че Мледежи-ГЕРБ ще искат и от всички партии, включително от ГЕРБ, да коментират официално думите на депутата от БСП.

По повод вчерашното обсъждане на върховенството на закона в Европарламента, той каза:

"Виждаме, че в рамките на европейските институциите представители се случват неестествени коалиции - десни партии влизат в коалиция с левите, с крайно левите. Целта на тези хора е България да бъде унижена и обругана, да се покаже в най-лошата светлина, манипулирано и да се направят заключения, които няма как да  бъдат истинни и да бъдат приети от нашите международни партньори. Ако се върнем преди няколко часа на дебатите, ще видим, че лицето на страната ни е изключително добре представено от правителството и премиера Бойко Борисов. В ЕП се говори за усилията, които България полага за увеличение на доходите, за модернизацията на армията, закупуването на изтребители, за постъпленията в социалната сфера. Така че онова, което се опитаха да ни спретнат вчера, претърпя фиаско, така, както и всяка друга грозна инициатива, която тази вече своеобразна коалиция ще предприеме в бъдеще".

Вижте целия брифинг и записа с думите на Иво Христов:

Междувременно по-късно младежката организация на СДС подкрепи колегите си от ГЕРБ срещу Иво Христов.

"Живото хибридно оръжие - професор "80 процента дебили", днес отново обиди българското население, като го нарече "инфантилно" и заля ефира с антиевропейска пропаганда. Народният представител от БСП проф. Иво Христов демонстрира как се подменя най-новата ни история и хладнокръвно и методично се правят опити за завръщане на България в Кремълската прегръдка", заявиха от синята партия в официална позиция.