Този въпрос задават на БСП българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП по повод позициите на червения депутат Таско Ерменков относно изборните резултати в Крим.

В социалната мрежа вчера Ерменков публикува коментар, в който написа, че над 90% от гласоподавателите в Крим са гласували за президента Владимир Путин. Ало, Съединените щати, Германия, Франция, ЕС – чухте ли гласа на хората в Крим, възкликна във Фейсбук червеният депутат. Който накрая обобщи, с цитат от Ботев, „Вий сте идиоти“ без да уточнява кого визира всъщност.

От коментарите под публикацията обаче става ясно, че част от потребителите възприемат обидните квалификации като насочени към всички българи, които подкрепят евроатлантическата ориентация.

Във връзка с публичните позиции на депутати от българската левица, евродепутатите от ГЕРБ припомнят декларацията на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини от 16 март 2018 г. В документа ясно се заявява позицията на Европейския съюз за непризнаване на проведените от страна на Руската федерация избори на Кримския полуостров, който попада в рамките на международно признатите граници на Украйна.

„Да считаме ли, че написаното от Таско Ерменков е официална позиция на БСП и дали от Партията на европейските социалисти (ПЕС) знаят за нея?“, питат още евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП.

Според тях, изразеното от депутата от БСП Таско Ерменков виждане за пореден път показва, че наследниците на бившата комунистическа партия в България принадлежат само номинално към семейството на европейските социалисти и по редица важни въпроси подкрепят популистки и анти-ЕС позиции.

Подобно държане и политическо позициониране от страна на българските социалисти поставят под въпрос както техния европейски облик, така и евроатлантическата ориентация на страната. За нас подобни позиции са неприемливи и са в разрез с принципите на членството ни в ЕС и НАТО, посочват още евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП.

„Виждаме само в рамките на последните няколко месеца колко сериозно се разминава позицията на БСП с тази на европейските социалисти, както по отношение ратификацията на Истанбулската конвенция, така и по отношение на декларацията на принадлежащия към семейството на социалдемократите върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи“, подчертават от ГЕРБ.

Заветът на българските възрожденци е да бъдем равни с другите европейски народи - нашият национален идеал още в онзи момент е свързан с визията за свободна и обединена Европа, припомнят българските евродепутати от десницата.

От ГЕРБ/ЕНП препоръчват на депутата Таско Ерменков и представителите на БСП да се запознаят по-добре с творчеството на Христо Ботев и цяла плеяда български възрожденци и революционери като Васил Левски, Г.С. Раковски, Захари Стоянов и много други преди да ги цитират в подобен контекст.

По-рано тази сутрин заместник-председателят на ПГ на червените Драгомир Стойнев обяви за ТВ Европа, че БСП се разграничава от обидната публикация във Фейсбук на депутата от левицата Таско Ерменков.