Бойко Борисов си влезе в обувките и през третия си мандат. Това заяви за Дир.бг социологът Мира Радева в отговор на въпрос беше ли използван депутатът от ГЕРБ в оставка Антон Тодоров и трябва ли оставката му да бъде приета. 

"Той хвърля някакво петно върху интелектуалната, експертната общност. И в този смисъл се чувствам разочарована. Не може без да си дадеш представа какво внушение правиш, да хвърляш едни такива празни приказки във въздуха. Забравил от къде е излязъл и с какви идеи тръгнал. Той излиза, че интелектуалците са по-големи мракобесници от политиците. Като цяло този човек е разочарование и е по-добре, че си отива. По ми е трудно да простя на един интелектуалец, отколкото на един политически кариерист, който така или иначе изначално си е поел тази роля. За мен е хубаво, когато някой направи гаф да поеме отговорност", заяви Радева. 

ГЕРБ не могат да преглътнат в достатъчна степен фактът, че има друг център на влияние на власт, коментира Радева във връзка със заседанието на КСНС, което бе разпуснато от президента Румен Радев, поради липса на кворум. 

Усещането ми е, че те малко се вземат по на сериозно. Наистина са в силна позиция, но за мен не е добре. Борисов, който има много силен политически рефлекс той няколко пъти тушира тези напрежения. Този бойкот, както го наричат, не е оправдан.  От институционална гледна точка това е абсолютно нелепо. Това за мен е неуважение към институцията Президентство. Тази страна има две най-важни институции – Парламента и Президента. И изпълнителната власт под една или друга форма да стане по средата и да каже ние си имаме работа, това е обида към институцията, най-вече обида към хората, които са гласували. Още повече, че президентската институция е призвана да символизира единството на нацията. По този начин се подкопава самият авторитет на институцията, коментира Радева.

Ще се задълбочи ли този конфликт?

Зависи от тях, дали конфликтът ще се задълбочи. Но се надявам да отчетат този факт като грешка, защото напоследък станаха доста гафовете от различни посоки и това не е добър знак. Това управление може да е силно, но не е непоклатимо. Има една приказка – веднъж стомна за вода, втори път , на третия път се счупи. Не е хубаво да се пренатягат бурмите в каквато и силна позиция да си и колкото и безалтернативен да се чувстваш. Не им трябваше това на ГЕРБ, не го разбирам. Може и недоглеждане да е, но жалко. Ако пък не е недоглеждане още по-лошо, е на мнение Радева.

Ще се задържи ли коалицията с Патриотите при гафовете и на вицепремиера Валери Симеонов

 Там по-скоро е иди ми, дойди ми. Той е човек, който не винаги си мери в достатъчна степен приказките, но пък хората в България обичат малко повече право "куме в очи", защото такива хора им се струват неподправени и смятат, че те няма да премълчават и за важните неща. Не мога да кажа, че Валери Симеонов има непременно негативен образ. Специално в този случай по Нова телевизия, докато поведението на Антон Тодоров е ясно какво е, директно и укоримо. Специално за Валери Симеонов от това, което аз чух, е по двусмислено и не така ангажирано. Нямаше такава заплаха, може и да се лъжа, каза Радева.

Но смисълът на парламентарната демокрация е властите да се балансират една друга. Това, което каза той, е не забравяйте, че и другите имат право на власт, така както и вие. Всички имат право да говорят. Журналистите, експертите не са непременно морални блюстители или морално безгрешни. Смисъла е в това да бъдем всички внимателни и да правим всичко възможно във всеки един момент да поддържаме баланс на диалога. Няма безгрешни хора, поясни Радева.

Поне за момента не виждам сериозни опасности за управляващите. Да, вероятно Бойко Борисов има много неща, за които да бъде укорен, но няма по-добър. Не виждаме определена промяна в БСП и партията не стои достатъчно добре. Тези схеми, които изваждат от БСП хората ги знаят и се съобразяват с тях. Хората разбират, че те са на власт, те бесят, те колят и трябва да се адаптират към тази ситуация. Това е наследено от комунизма. За три мандата на ГЕРБ хората знаят вратичките. Знаят кой държи местната общинска власт, кой държи предприятията и се нагаждат. Бойко Борисов си влезе в обувките и през този мандат, заключи Мира Радева.