"Ще поставим въпросите за Български пощи пред директора предприятието, министъра на транспорта и премиера. Ще продължим да отстояваме и защитаваме социалните и трудови права както на хората, работещи в "Български пощи", така и на всички, чиито права са нарушени. Не е допустимо в 21 век хора да гладуват, за да защитят тези свои права". Това заяви пред медиите зам.-председателят на ПГ на БСП за България Георги Свиленски след продължилата повече от два часа среща между четирите синдиката в "Български пощи" АД и представителите на парламентарната група на левицата.

Срещата се състоя след писмено заявеното желание на служители на предприятието, обявили гладна стачка. Депутатът обясни, че са били поставени искания, които в голямата си част се възприемат и от четирите синдиката. По думите му проблемите, довели до гладната стачка - нарушените социални и трудови права на работещите с намаляването на добавката за прослужено време от 1 на 0,6, с отнемането на ваучерите за храна и със заплащането на извънредния труд, към момента са временно решени. Той обясни, че директорът на Български разменно-сортировъчен център Серова е поела ангажимент това повече да не се случва.

 

"Голяма част от проблемите касаят и изпълнителния директор на "Български пощи" и Министерство на транспорта, а и някои отношения и МС що се отнася до касаещи субсидията на предприятието, защото всички проблеми са поради липсата на пари", обясни Свиленски. Той поясни, че предприятието има два източника на средства - компенсацията, която получава, но 2 г. не е изплащана; цената на универсалната пощенска услуга, която е в пъти по-ниска от на другите оператори, които работят на терен. "Те са неконкурентноспособни в тази среда. Няма как работещите да получават добри заплати, когато цената на една пратка е 65 стотинки. Тези въпроси ще ги поставим и пред министъра на транспорта и пред министър-председателя, за да бъдат час по-скоро решени, а не с преговори и консултации да бъдат отлагани във времето", подчерта зам.-председателят на ПГ на левицата.

Свиленски обясни, че друг важен проблем, който е бил поставен, е липсата на работно облекло повече от 10 години на пощальоните. По думите му преди две години са им осигурени лични предпазни средства. "Пощальоните, които ходят по улиците, не си личи, че са служители на "Български пощи". Този проблем трябва да бъде решен, за да бъде вдигнат авторитетът и на дружеството, и на трудещите се в него", коментира депутатът.

Свиленски каза още, че от страна на стачкуващите жени е бил поставен въпросът и с извършване на синдикална дейност - срещи с членовете, помещение, в което да се извършват тези дейности. По думите му в резултат от разговорите директорката е поела ангажимента след устно предупреждение, да осигурява такова помещение.

"Ще проведем разговори и с ръководството на предприятието, тези въпроси да бъдат регламентирани, за да не стават обект на спорове. Синдикалната дейност трябва да се извършва от всички синдикати и те трябва да бъдат равнопоставени и всеки служител да избере в кой синдикат да членува и да му бъдат защитавани правата", заключи Георги Свиленски.

На срещата присъстваха и народните представители от ПГ на "БСП за България" Петър Витанов и Станислав Владимиров.