БСП загуби своята същностна характеристика - отстоявайки ясната лява алтернатива, да покаже, че може да бъде активен консолидиращ фактор в постигането на съгласие за трудни реформи, които да изведат България на друго място от това, на което е сега.Това мнение изрази пред БНР Георги Пирински, бивш министър на външните работи, дългогодишен депутат в българския парламент и евродепутат, както и бивш председател на парламента.

Според Пирински в партията е настъпил процес на "люспене, чистене, гонене на врага с партиен билет" и подобни разрушителни действия на сегашното ръководство, което е превърнало БСП "от демократична, силна партия, в една свита, авторитарна, лидерски подчинена организация".

Георги Пирински смята, че много важно е вътре в партията да се осъзнае, че БСП не може да продължи така да се срива от избори на избори и че "не друг ни е виновен за тия резултати - било машини, било какво ли не"

"Този курс на свиване и затваряне вътре е гибелен."

Има известни индикации, че се търси създаването на правителство. Не е изключено такова да бъде конструирано, посочи още той.

По думите му съставът на парламента говори за много разединено общество.

"Това представителство, което беше излъчено, сякаш обрича усилията за по-стабилно коалиционно правителство с ясна програма."

Пирински акцентира и върху необходимостта от нови водачи на листи на БСП, които да предложат "обновена предизборна позиция на партията", за да бъде тя "двигател на доста по-широко ляво взаимодействие".

Дъвката "чуждестранен агент"

Относно закона за чуждестранните агенти, който предлагат от "Възраждане" по модел на американския закон и намесването на името на бащата на Георги Пирински в този сюжет в интервю на Костадин Костадинов за предаването "Политически НЕкоректно" преди седмица, Пирински уточни:

"Този закон е от 1938 г. и е бил приет във връзка с дейността на профашистки, прохитлеристки групи в САЩ в навечерието на Втората световна война. Моят баща е бил активен участник не в създаването на профсъюз, а на организация, която се е наричала Американски славянски конгрес. Тя е обединявала различните организации на славяни от Русия, Беларусия, Украйна, Полша, Югославия, Чехословакия с целта да бъде мобилизирана цялата славянска общност в САЩ за борба срещу фашизма, за победа на съюзниците."

Учредителният конгрес е било знаково събитие, отбеляза Пирински.

След войната организацията продължава да отстоява политиката на американския президент Рузвелт за търсене на позитивни партньорски отношения със Съветския съюз, допълни той.

Когато започва Студената война и се появява макартизмът, същата тази организация, която преди това е била разглеждана като патриотична организация, започва да се възприема като агент на чужда държава, разказа още Георги Пирински в предаването "Политически НЕкоректно".

Тогавашните власти започват разследвания, насочени не само срещу тази организация, но и срещу други подобни, които са поддържали идеята този курс на Рузвелт да бъде запазен и продължен.