Бившият държавен глава заявява: "В едно ТВ предаване, излъчено на 31 януари, министърът на вътрешните работи твърди, че от разследването по покушението срещу Златомир Иванов „ще излизат интересни неща” (сигнал до Първанов от лице на подземния свят за среща между Баретата и Алексей Петров през 2009 г. за разпределение на наркопазара - б.р.).

"Действително през април 2009 г. в приемната има постъпила жалба (не сигнал) от гражданин, осъден броени дни преди това от Софийски градски съд. Подателят се жалва от медиите, от ДАНС и СГУ на МВР, „които прикривали информация и искали да го отстранят”; посочва, че срещу него е имало многобройни посегателства от „престъпния свят ...”. Жалва се, че е несправедливо осъден на 15 г. лишаване от свобода за стрелба” срещу друго лице", заявява обаче Първанов, цитиран от "Фокус".
Най-вероятно става дума за Димитър Вучев-Демби, който тогава бе осъден на 15 г. затвор за стрелбата по Илиян Варсанов, но по-късно оправдан. Междувременно Демби свидетелства в съда срещу Златомир Иванов.

"В споменатото интервю Цветанов лъже, че в писмото се споменава името на Алексей Петров (по това време той е шеф в ДАНС - б.р.); лъже, че жалбата съдържа сигнал за среща на Петров и Златко Баретата; от това следва и друга лъжа - че в писмото се споменава как двамата са се договаряли за разпределение на наркопазара. Човекът се жалва, че след опит за убийство срещу него и семейството му бил задържан самия той: „Задържането ми и образуването на наказателно производство срещу мен беше поръчано от лице, което беше с гола глава, което впоследствие разбрах, че е от охраната на Бойко Борисов”. С други думи - няма го споменат Ал. Петров, но пък има внушение за Бойко Борисов. А може би Цветанов, знаейки текста на писмото, е скроил номер на Борисов", се казва още в отговора на Първанов.

Той коментира още, че на заседанието на Народното събрание от 11 януари 2013 г. министър Цветанов обвърза Петър Стоянов-Пешо Сумиста, осъден по делото "Килърите", с движението АБВ.
„Това го има в делото” - отсича Цветанов. По информация от медиите споменатото лице е било арестувано в края на юли, впоследствие - и през септември 2010 г. По това време дори и самият Цветанов не би могъл да знае за АБВ, защото идеята беше само в мисълта ми, не е споделяна с никого, дори и по телефона. Стартът на АБВ беше даден около няколко месеца по-късно", заявява експрезидентът.

Според него в ситуация на пълен провал на борбата срещу престъпността, на показни покушения в центъра на столицата, Цветанов се опитва с кризисен PR да отвлече вниманието.