Докладът е изготвен от екип от учени и експерти от академичната общност, и е в рамките на форума "Български дебати", предаде БТА.
Трудно е да се намери консенсус по икономическата и социалната политика, но може да се върви към един общоприемлив програмен инструментариум, каза президентът. Той добави, че ще използва форума, за да зададе своите въпроси, които са важни за институциите.
Ясно е, че процесите у нас се развиват като резултат от световната криза, това, което не ни достига, е анализът как тя се развива в българските условия, в българската специфика по отделните сектори, как се отразява на отделните региони в страната, посочи президентът.
Първанов допълни, че анализът ще позволи да се отговори на въпроса дали сме стигнали дъното на кризата, каква е реалната ситуация, коя би била вярната прогноза за края й. Други въпроси, посочени от президента, са каква е ролята на държавата, какви са възможностите, които би създало споразумение с МВФ и какви проблеми ще предизвика то, доколко може да има антикризисна стратегия, при положение, че няма стратегия изобщо, след като 20 години правителствата не са изработили общоприемлива стратегия за икономическото развитие, кога някакъв брой антикризисни мерки се превръщат в план или в стратегия.
Георги Първанов посочи още, че иска да чуе мнението за това, когато се дава подкрепа на идеята за балансиран бюджет, доколко е антикризисна мярка. Президентът гласува за балансиран бюджет и няма право на политика, различна от правителството по бюджетните въпроси - и заради Конституцията, и заради разбирането ми за държавност, каза президентът Първанов. Той допълни, че за да подпише убедено закона за бюджета, иска да чуе аргументите "за" и "против", за това каква ще бъде социалната цена на балансирания бюджет, особено за здравеопазването, образованието и останалите системи.
Други въпроси за експертната политическа дискусия по кризата, посочени от президента, са от какъв модел на развитие на икономиката имаме нужда, по какъв начин трябва да се преструктурира стопанският сектор, за да бъде ефективен, високотехнологичен и конкурентоспособенен на европейския и световен пазар. По-склонен съм да възприема другото виждане за това, че новият модел, който е безусловно необходим на българската икономика, макар и твърде закъснял, трябва да бъде изграждан в това число и с цената на непопулярни мерки, още сега, в разгара на кризата, ако това е разгарът, каза Георги Първанов.
От 2002 г. досега категорично съм заявявал и съм го доказвал в политиката си, че подкрепям и ще подкрепям непопулярните мерки на всяко правителство, независимо от партийния му облик, но стига тези мерки да са оправдани, стига да е ясно какво, защо и как го правим, заяви президентът Първанов.
Държавният глава посочи, че и докладът, и днешната дискусия, не са израз на стремеж към алтернативност, а стремеж към изграждането на консолидирана българска позиция. Той каза, че докладът е част от дискусия, разгоряла се в последните дни и може би в някаква степен я е предизвикал и катализирал.
Струва ми се, че обявеното обсъждане на доклада ускори изработването и обявяването на правителствения план за действие, допълни президентът.
Георги Първанов отново отбеляза, че докладът е за президента, а не на президента. Дали ще се възприеме нещо от този доклад от президентската институция - решавам аз, заяви Първанов.
Дали правителството ще хареса някоя идея, е тяхна работа, добави президентът. Той допълни, че като програма минимум целта е постигната - да се предизвика дискусия, която да очертае различията, да ги обоснове, да подскаже възможните допирни точки, за да подпомогне консолидацията на българската позиция по кризата.
Държавният глава призова за дебат по същество и да бъдат отклонени тезите за "скрити" замисли на президентската институция, за това, че президентът се занимава с несвойствени работи, че имал своя политически проект и затова прави подобна дискусия.
Правил съм го преди шест години, правил съм го при три правителства и го правя, защото смятам, че има нужда от това, че това е същностният дебат - за политиката, за управлението, дебат, който е необходим на българското общество, в който сблъсъкът е на идеи, не на интриги, каза Георги Първанов.
Сред присъстващите на представянето в НДК са вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, управителят на БНБ Иван Искров, депутати, икономисти, учени, представители на държавни институции, кметове, ръководители на синдикати и работодателски организации, на граждански сдружения, студенти.