По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че Кънчев, който снощи беше задържан, остава в ареста за 72 часа с обвинение за изнудване. Той е уличен като съучастник на ромския бос и вуйчо на Азис Христо Върбанов-Папата и още трима души за изнудването на бившия шеф на "Гражданска защита" ген. о.р.Никола Николов за 250 000 евро.

От СДС и ДСБ искат държавният глава публично да се извини на българското общество за извършеното престъпление на помилвания лидер на партия "Евророма". От парламентарната група настояват Първанов да дойде в Народното събрание и да поеме политическата отговорност за превръщането на президентството в защитник на организираната престъпност.

Цветелин Кънчев вече беше осъден през 2001 г. за побой и отвличане на 6 години затвор. Той обаче излежа по-малко от две и бе освободен предсрочно за добро поведение. След още две години той бе помилван от вицепрезидента Ангел Марин, с което отмени изпитателния срок и остатъка от присъдата му и така премахна пречката ромският лидер да се кандидатира за депутат. Той веднага се възползва, но „Евророма“ получи само 1,25% и не успя да влезе в 40-то Народно събрание.

През 2005 г. Георги Първанов прие в кабинета си Цветелин Кънчев и се съгласи с идеята за изграждане на паметник на ромите, жертва на Холокоста. Тогава вестниците публикуваха снимка, на която президентът се ръкува с излезлия от затвора лидер на "Евророма" пред портрета на Христо Ботев.