Той откри учебната година, като удари първия звънец в основно училище "Отец Паисий", наследник на училище, основано преди близо два века, предаде БТА.

Държавният глава бе посрещнат от кмета на общината Петър Цветковски и много жители на централния площад в Борован. Той поднесе цветя пред Паметника на героите. След това държавният глава посети общинската галерия "Владимир Ганецовски" и читалище "Цани Гинчев".
Читалищната библиотека получи дарение от президента от над 100 тома българска класическа литература.

По-късно президентът Георги Първанов участва в тържеството в училище "Отец Паисий". В словото си държавният глава заяви, че е избрал да дойде в едно от най-старите училища не само в област Враца, но и в страната, за да припомни, че някога българинът е отделял от залъка си за просвета.
Затова не приемам, че тъй като държавата е бедна, трябва да пестим точно от образование, напротив, трябва да инвестираме в образование, посочи той.

Президентът заяви, че когато говорим за реформа в образованието, би трябвало да се работи върху няколко неща - качествено масово образование, намаляване на броя на отпадащите ученици и повишаване привлекателността на учителската професия. Той отбеляза тревожните тенденции от последните години, сред които това, че половината от учителите в страната са в предпенсионна възраст.
Необходима е държавна политика, за да се привлекат млади и свежи кадри в българското училище, заяви държавният глава. Той обяви учредяването нов национален ученически конкурс за есе на тема "Защо знанието за мен е сила".

Победителят в конкурса ще получи голямата награда "Отец Паисий". Преди да удари първия звънец за началото учебната година в местното училище, Георги Първанов преряза лентата на обновената му сграда. В основния ремонт на сградата са вложени над 1.8 милиона лева. Училището е средищно и днес 41 първокласници от общината прекрачиха за първи път неговия праг.