Това заяви министърът на отбраната Николай Младенов след среща с президента Георги Първанов, предаде БГНЕС.

Младенов изрази огромно съжаление, че в края на януари и в началото на февруари т.г. ръководството на МО, със съгласието на Министерство на финансите, е изтеглило авансово тази значителна част от месечния лимит за харчене за месеците май, август, септември, октомври и ноември.

"Парите са изхарчени за неща, които не са пряко свързани с отбраната, финансовите власти и българското общество са били заблудени за причината за този акт. Цялата операция е извършена с ясното съзнание, че предстоят избори", заяви министърът.

Той обяви, че тази и следващата година ще бъдат изключително тежки за ведомството и това ще принуди ръководството да вземе сложни и дълго отлагани решения, а за период от 1 година ще трябва максимално да се ограничат разходите.

"Финансирането ще бъде необходимо, за да изпълним задълженията си не само към съюзниците си но и за да осигурим собствената си сигурност", каза Младенов.

Той не очаква да настъпят промени в бюджета на ведомството при гледане на Бюджет 2010 на второ четене и обяви, че информацията, с която е запознал президента, ще бъде сведена и до знанието на депутатите.

Вижте видео от срещата между министър Младенов и президента Първанов