Преди дни лидерите на тъмносините и на "Атака" поискаха импийчмънт на президента. ДСБ настоя да се видят всички доклади по темата „Петрол срещу храни” и да се провери доколко президентът има пръст в нашумялата афера.
"С "Петрол срещу храни" върху България беше хвърлено голямо петно, защото БСП беше спомената като страна, нарушаваща опита на ООН да постави в изолация режима на Садам Хюсеин. Обвинението беше, че БСП е била финансирана напълно незаконно от режима на Хюсеин", припомни Костов.
Според него, ако иракското правителство даде тези документи, поради които България и БСП се оказаха в този списък, това може да бъде причина за искане на предсрочно прекратяване пълномощията на президента, който по това време е бил председател на партията.
"Това, което стана тогава, беше преустановяване на опитите да се изясни защо България се оказа в този черен списък", каза още лидерът на ДСБ и добави, че това е важно за българската история.
„По закон никоя българска партия не може да бъде финансирана от чужбина. Ние искахме да изясним този случай, защото президентът си позволи да говори за мутризацията. Тук не говорим за отмъщение, просто, ако някой е извършил тежко нарушение, трябва да е готов да отговаря пред законите на България”, посочи Иван Костов.
Междувременно бившият вътрешен министър Михаил Миков коментира, че с искането за импийчмънт на Георги Първанов се изпробва натиск върху него, тъй като няма никакви конституционни основания. По думите му, сделката със Саддам Хюсеин и петрола, която се използва като предлог толкова време, е преди мандата на държавния глава.
"Тази сделка не може да бъде основание за импийчмънт на президента, той е избран два пъти с пряк вот на народа. Сегашното правителство иска мълчалив президент и мълчаливи медии", заяви депутът от БСП.
По думите му с влошаването на социално-икономическата обстановка се наблюдава радикализазия на Тройната ос – Борисов-Костов-Сидеров.
"Тази радикализация се изразява със затваряне на всяко различно мнение, независимо откъде идва то. Парадоксът е, че всичко това се случва около 10 ноември. Ние само в едно сгрешихме, когато казахме, че гласувайки за Бойко, получаваш Костов – пропуснахме да добавим към това и Сидеров“, заяви още Миков.