Премиерът Бойко Борисов се присъедини към срещата, която беше планирана първоначално само между президента и председателя на парламента. Разговорът е по повод заявената възможност от държавния глава за налагане на вето на текстове от данъчни закони заради премахването на данъчните облекчения върху ипотечните кредити на младите семейства.

„Аз информирах своите гости, че ще подпиша указа за данъчните закони, но ще се обърна към Конституционния съд, който да се произнесе по някои въпроси”, каза държавният глава, цитиран от "Фокус".

„Имах възможността да информирам за своите виждания и разбирания”, каза още той. По думите му, след като е получил доклада на Комисията по бюджет и финанси, е получил и необходимите уверения относно Закона за данъците на физическите лица, където бе предвидено отпадане на данъчните преференции за младите семейства. „Получих уверения, че това няма да се случи”, посочи Първанов.

„Поставих и един друг въпрос, който се обсъжда в публичното пространство – става дума за ДДС върху адвокатската защита”, каза още президентът. "Това не е защита на адвокатите, става дума за необходимостта да се дадат по-облекчени условия за гражданите, които ще ползват такава правна помощ", коментира той, цитиран от БТА. Държавният глава уточни, че ще подпише указа за закона за ДДС, но добави, че ще се обърне именно за него с искане към КС, който да се произнесе по въпроса.

„Не смятам за справедливо въвеждането на доходен критерий при хората с увреждания”, посочи Георги Първанов. Основното бе необходимостта бързо да се подпише указът за данъчните закони.

"Срещата има важен сигнал за България - че институциите работят в синхрон и в необходимото разбирателство", каза на свой ред премиерът Бойко Борисов. "Пред Европа това е изключително важно - за доверието в една държава, а има ли доверие, това означава и еврофондове и придобивки, които касаят хората", добави той.