Това каза пред Нова телевизия социологът Живко Георгиев по повод призива на президента Георги Първанов по повод операция "Октопод" да бъдат отворени икономическите досиета на прехода. Той заяви това след коментара на лидера на ДСБ Иван Костов, че не трябва да се гледа в миналото заради приватизацията, и по конкретно "Кремиковци", който според разследващите е бил източван от задържаните "октоподи".

Георгиев допълни, че това може би е характерно за всеки преход, цитира го "Фокус".
„Това беше един от вариантите да се появи нова бизнес класа, използвайки непрекъснати смени в политическия елит, за да се трупа икономически потенциал чрез политически чадъри, чрез безкрайно много техники”, коментира той.

"През целия български преход политическите партии се занимаваха с едно невинаги видимо производство, освен на политически продукт”, поясни социологът. Той допълни, че това е било производство и продажба на политически чадъри.
"Тази индустрия беше една от ключовите за политическите партии”, каза още Живко Георгиев и допълни, че има смисъл всичко това да започне да се разплита.

Социологът Боряна Димитрова пък коментира, че е факт, че има заявка за разплитането. Тя каза още, че този апел в момента се разчита като размяна на удари, а не като нещо, което е трябвало да започне доста по-рано.
„Колкото повече неща се разплитат от тази взаимна разплетеност на политическите чадъри, толкова по-добре”, поясни Димитрова.

Междувременно финансовият министър Симеон Дянков обяви, че подкрепя идеята на президента да бъдат отворени икономическите досиета.
„За мен е добра идея. Операция „Совите” всъщност е паралелна идея с тази на държавния глава – ние отваряме данъчните досиета, той настоява за икономическите. Приветствам неговата идея”, категоричен беше вицепремиерът.

Идеята на президента коментира и лидерът на ДСБ Иван Костов. По думите му това трябва да бъде направено от икономическите историци. Те по, според Костов, са хората, които могат да дадат оценка за масовата приватизация, за РМД-та, за банковите фалити. Това са въпроси, които не са свързани с извършване на престъпления, коментира лидерът на ДСБ.