Предложението направи заместник-председателят на парламента Лъчезар Иванов от ГЕРБ. След процедурно прегласуване, предложено от Мая Манолова от Коалиция за България, със 111 гласа "за", 46 "против" и един "въздържал се" беше приета промяната в програмата на парламента, предаде БТА.
Декларацията вчера беше внесена в парламента от групите на ГЕРБ, Синята коалиция, РЗС и "Атака", след като президентът Георги Първанов отказа да подпише указ за освобождаването на двамата дипломати. Това стана и една от причините да се обсъжда стартиране на процедура по отстраняването му от поста. ГЕРБ и "Атака" дори заявиха, че ако той направи това, е възможно да преразгледат предложението за свалянето му от поста държавен глава.
Ако правителството няма доверие към съответния посланик, има възможност и право по закон да го отзове, заяви междувременно министърът на външните работи Румяна Желева по БНТ. Тя защити решението за отзоваването им, като подчерта, че процедурата е задвижена съгласно закона. Цялото досие с мотивите за това предложение е изпратено до Министерски съвет и до президентството. Всички процедури са спазени и от наша гледна точка законът е спазен, посочи Желева.
От своя страна съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова коментира по БНТ, че има нарушения на Конституцията от страна на Първанов във връзка с предложенията, изпратени от Министерски съвет за освобождаване на посланиците заради нарушения на изборите, съобщи БГНЕС. Посланикът в Турция е бил длъжен да организира целия изборен процес, но през последните дни, по думите на Фидосова, са открити множество нарушения, именно в изборния ден и това е мотивът за исканото отзоваване. Колкото до посланика в САЩ съпредседателят на ГЕРБ обясни, че основен повод е „изчезването на чувала с бюлетините”. Според Фидосова, когато има предложение от Министерския съвет президентът не може да ревизира това предложение - ако не го направи, може да му бъде поискан импийчмънт. Независимо дали ще се извини или не, президентът да си изпълни задълженията, заяви тя.
Съпредседателката на ПГ на ГЕРБ подкрепи лидера на партията си и премиер Бойко Борисов, който вчера заяви, че свалянето на държавния глава в момента няма да е полезно за страната ни, защото ще вдигне излишен шум.
"На България не й е нужна процедура по импийчмънт, тъй като това е тежка процедура, която би повлияла негативно на имиджа на страната. Надявам се, че ще намерим воля и желание всеки един от нас да преразгледа своята позицията", каза Искра Фидосова и призова Георги Първанов поне веднъж да се яви в парламента, за да информира народните представители по важни въпроси, свързани с националната сигурност.
Това, че той не се явява пред депутатите, за да се отчита, беше пък мотива на Волен Сидеров да поиска импийчмънт.