Депутатът от ГЕРБ Георги Марков коментира в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ  успеха на партията на европейските избори. Марков заяви, че тази победа на ГЕРБ е увертюрата пред голямата опера, която ще бъде на местните избори през есента. Марков коментира и оставката на вече бившия заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Борисов е човекът партия, той е лидерът и той е избиран винаги мажоритарно за премиер. Така че негово право е, той е качил всички на гръб, той е създал тая партия. В един момент като е загубил доверие, да се работи със загубено доверие, това е една агония. Не ми се искаше да става тази седмица, да се радвахме ми се искаше на успеха, но те си знаят нещата. Аз не мога да бъда нито адвокат на Цветанов, нито съдник на Бойко, не ми отива, но пък не съм човек, който да няма собствено мнение и да се скомросам и да се гърча пред тебе и да не го казвам", заяви Марков.

Не се сбъдна старата мечта на противниците на ГЕРБ да вбият клин в дуета Борисов-Цветанов, заяви пред агенция "Фокус" политическият анализатор Георги Харизанов.

Старата мечта на противниците на ГЕРБ да вбият клин в дуета Борисов-Цветанов не се сбъдна, двамата сами определиха бъдещето в отношенията си.

Според него ситуацията в ГЕРБ в момента не е розова.

"Ако някой от ГЕРБ твърди, че е щастлив от последните събития, той най-вероятно е неискрен. Винаги и било налагано възприятието, че Бойко Борисов е душата на партията, а Цветан Цветанов - сърцето, моторът, двигателят. Фигуративните определения и винаги са били, че има човек с природен политически талант и уникална харизма в лицето на Борисов, а до себе си той има Цветанов - човек, който претворява всичко това в организация, числа и успехи чрез много работа. Оценявам ролята на Цветан Цветанов във всички процеси през годините назад с ясното съзнание, че всичко се е случвало заради таланта и лидерството на Бойко Борисов", обясни Георги Харизанов.

Според него отстраняването на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ не е жестоко. То е плод на разочарование и невъзможност за продължаване на съвместната работа с лидера на партията Бойко Борисов, обясни той.„

 

Важно е политическото естество на оттеглянето на Цветан Цветанов от структурите на ГЕРБ, обясни анализаторът, като добави, че предстои политическите измерения да дават своето проявление.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е способна да размие процесите в партията, смята анализаторът.

Има задачи, с които трябва да се занимават конкретни хора, обясни той, като уточни, че Цветан Цветанов вършеше огромна част от тях. Политическият анализатор определи случващото се в последните дни като пореден епизод от сагата "Апартаментгейт". Според него на фона на парадоксите бъдещето на ГЕРБ е сложно.

"Познавайки натовареността на Борисов и това как всевъзможни хора го занимават с различни казуси, на него тази роля очевидно му харесва и е добър в нея, но сега ще трябва да се занимава с още много допълнителни неща. Партията ще насочи цялото си внимание, комуникация, молби, искания и т.н. лично към него. Важно е ГЕРБ да върви добре и да има дясно проевропейско управление в страната, но през следващите месеци се бъде доста сложно. Националната конференция, която трябва да се проведе на 7 юли може би ще даде някои от отговорите и ще се очертаят по-ясно конкретните фигури и личности, които ще се заемат с многото отговорности и задачи на Цветанов", обясни Георги Харизанов.

Той каза още, че през следващите месеци рисковете се крият в кризи, които да демотивират Бойко Борисов. Докато той, като лидер на най-голямата партия, е в добра кондиция и има парламентарна подкрепа за политиките, начертани от ГЕРБ и "Обединени патриоти", случващото се в останалите партии е без значение, добави политическият анализатор.

 

Снимка: Булфото