В събота  се проведе 49-я конгрес на БСП, който стегна левите редици преди евровота.

 "За нас беше важно да чуем визията още веднъж. Смятам, че това е едно ново начало в БСП, има нужда от промяна и в този момент ние трябва да бъдем обединени и да направим това, което трябва", каза Георги Гергов, цитиран от  bTV.

Една от знаковите фигури в БСП преди малко малко повече от година смяташе, че "Корнелия Нинова не е партията", но на конгреса в събота заговори за обединение.

На въпрос има ли нагласа за обединение, той посочи, че центробежните сили трябва да бъдат на заден план. "Ние имаме цел, имаме избори и в такива моменти ние успяваме да се обединяваме, тъй че не смятам, че различните мнения в партията, които винаги са били, ще повлияят на нашата подготовка за изборите", посочи Гергов.

Той прогнозира, че е възможно да има предсрочни избори. "Това зависи не само от нас, зависи и от управляващите и въобще - интересно ще бъде през следващите месеци", каза Гергов.

Листата на БСП ще бъде наредена и обявена на пленум на БСП през март, съобщи още Гергов и посочи, че за него фаворит за водач е Сергей Станишев.

"Разбира се, че там е ключът от бараката. Ако има конфликти, ще бъде интересен пленумът, на който ще се реди листата", каза още Георги Гергов.