„За“ гласуваха 86 народни представители, 50 бяха „против“, а 7 се въздържаха, с което предложението на народния представител от ДПС Муса Палев за отлагане на гласуването на проекторешението бе прието. Според депутата законопроектът не е обсъден в комисиите.

За отлагането гласуваха и депутатите от ГЕРБ.

Според вносителите на предложението геноцидът над българите в Османската империя се изразява във физическо унищожение и масови убийства на голям брой българи, в смяна на религията и на етническата принадлежност, както и изтощаване на генофонда на българите с така наречения кръвен данък.

Въпрос на чест и достойнство е най-после този въпрос да бъде разискван от българския парламент, да се види кой уважава собствената си нация, заяви Димитър Байрактаров (ПФ).

Народният представител Лютви Местан посочи, че не може да се законодателства с исторически оценки. Според него историята трябва да се остави на историците и проектът за решение е гавра с историята.

Местан смята, че периодът не може да бъде определен като робство, защото не се побира в семантичните граници на понятието робство, а определянето му като геноцид ще бъде прецедент в световната история.

Местан определи този период като османско владичество над българските земи. По думите му периодът е продължил до 22 септември 1908 г., когато е обявена независимостта на България.