Дали ще има газова криза, или не е трудно да се предвиди, но има голяма вероятност, че може да стане това нещо, смята Щонов, цитиран от "Фокус".

Миналата седмица стана ясно, че правителството вече прави разчети как да се справи с евентуална газова криза, която може да възникне от напрежението между Русия и Украйна. Двете страни постигнаха временно примирие, но то изглежда твърде крехко.

Щонов очаква, че през първия месец, ако възникне газова криза, ще се справим, но на втория ще трябва да започне процес на ограничаване на индустриалните потребители като първо ще се ограничи доставката на тези, които имат прекъсваем цикъл на производство, а едва след това - на тези с непрекъсваем цикъл.

Домакинствата, които използват газ за отопление, са едва 3%, те са защитени потребители и ще бъдат последните, на които ще бъде спряна доставката на газ, каза Щонов, цитиран от БТА.

Клиентите на топлофикациите ще бъдат сериозно засегнати, ако се стигне до нова газова криза. Парното спира до 5 дни, обявиха от Асоциацията на топлофикационните дружества.

Министърът отново очерта резервните варианти при евентуално спиране или ограничаване на газа от Русия - газ от хранилището в Чирен, преминаване на работа на топлофикациите на резервно гориво - мазут и доставка на газ от Гърция чрез реверсивната връзка.

Местният добив на страната е около 5 процента от дневното потребление. Газохранилището в Чирен може да дава максимум по около 4 млн. куб. метра на ден, а през зимния сезон дневното потребление е около 10 - 11 млн. куб. метра. В момента се обмисля как при нужда топлоцентралите да преминат на мазут, подготвя се логистиката за доставяне на необходимите им количества, посочи министърът.

Вече имаме споразумения с Гърция, които ни позволяват в условия на криза да получаваме от 1 до 3 млн. куб. метра газ на ден, надяваме се да договорим и 5 млн. куб. метра и тогава няма да се налага да ограничаваме нищо, но при криза и самите гърци ще изпитват затруднения, информира Щонов.

Той каза още, че капацитет е резервиран чрез закупуване на финансови инструменти (фючърси), които ще ни позволят цената при доставка на газ от Гърция да е фиксирана.
Щонов заяви в отговор на въпрос, че тази цена със сигурност ще е по-висока от цената, на която сега получаваме газ от Русия, но в условия на криза ще трябва бъдат осигурени количествата синьо гориво за страната ни.

В момента хранилището в Чирен продължава да се пълни с газ и към вчерашна дата то е запълнено на 80% или с 440 млн. куб. метра газ. Проблемът е, че хранилището не може да се източва достатъчно бързо. Количествата обаче ще стигнат за около 120 дни, каза Щонов.

В условия на криза страната ни ще се надява да получи изключение от правилата на ЕС, за да може топлофикациите да ползват по-замърсяващото гориво мазут.

"Булгаргаз": Не са ни казали за криза

На въпрос дали дружеството има индикации, че ще бъдат намалени или спрени доставките на газ от Русия, Александър Петров от "Булгаргаз" отговори, че засега няма такива индикации.

Официално нямаме предупреждение или индикации, че ще има такова нещо, каза Петров, цитиран от БТА. До момента количествата, които страната ни получава, са в пълния си обем, добави той.

Петров каза, че има създаден кризисен щаб, който следи обстановката и се прави необходимото да се намалят последствията, ако възникне газова криза.

Поскъпването на тока компенсира малко от дупката

Само около 200 млн. лв. се компенсират от общо 1 млрд. лв. недостиг на средства в НЕК с повишението на цената на електроенергията от 1 октомври, коментира Васил Щонов по повод увеличението на цената на тока от 1 октомври.

Миналата седмица от ДКЕВР заявиха, че токът ще поскъпне с малко под 10% средно за трите ЕРП-та.

Останалите мерки за справяне с дефицита на средства ще са предоговаряне на условията за дългосрочното изкупуване на електроенергията от ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" и условията за ВЕИ-производителите, посочи министърът.

АНКЕТА: Очаквате ли нова газова криза?