Министърът на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев е на официално посещение в България и се срещна днес с премиера Пламен Орешарски.

В геополитически план след отпадането на проекта "Набуко" се взе решение за бъдеща реализация на проекта ТАП, основна част от Южния газов коридор.

Българското правителство веднага предприе конкретни действия - през септември миналата година "Булгаргаз" подписа договор с консорциума "Шах Дениз-2" за доставка на 1 млрд.куб. м газ, подчерта Стойнев.

Почти наваксваме изоставането по изграждането на интерконекторната връзка с Гърция, през която се очаква този газ, каза министърът. Той съобщи, че на срещата е информирал, че тази година се очаква да има технически проект.

Стойнев изтъкна, че България е единствената страна, която подписа договор с "Шах Дениз-2" извън държавите, през които минава газопроводът ТАП (Турция, Гърция, Албания и Италия).

Министър Натиг Алиев изрази удовлетворение от посещението на делегацията му в София.

Той подчерта, че неговата страна няколко пъти е отбелязала своята готовност да започне доставки за България, дори и за сметка на собствените си ресурси, но сега няма достатъчно сериозни транспортни трасета, които да позволят диверсифицирането на доставките.

"Главното за нас е Южният газов коридор, който прокарва днес Азербайджан за доставка на допълнително количество газ в Европа. Той вече се строи и е извършен огромен обем от работа и ще донесе около 10 млрд. куб.м. газ за Турция и Европа, 50 млрд. долара са допълнителните инвестиции за това", обясни министър Алиев.