Двама депутати - от ГЕРБ и БСП, кръстосаха шпаги в студиото на БНТ във връзка с внесения от левицата вот на недоверие срещу правителството.

"Правителството няма да падне, казвам ви го днеска - преди понеделник и преди вторник", заяви Спас Гърневски, депутат от ПГ на ГЕРБ. Той изрази увереност, че кабинетът на Бойко Борисов няма да падне, защото няма право да остави на произвола на съдбата това, което е свършило в своя мандат.

"Това правителство в своята програма, която изпълнява безупречно, има три пъти по-висок БВП, три пъти по-високи доходи, като средна работна заплата за трудещите се, три пъти по-високи социални разходи - за хората с увреждания при (Пламен) Орешарски бяха заделени 180 млн., за тази година са 540 млн. за същата категория хора, а вероятно за следващия мандат ще се удвоят", коментира Гърневски.

По думите на депутата от ГЕРБ това правителство е стабилизирало икономически държавата, има безспорно външнополитическо признание, особено след европредседателството ни, което е превърнало България в авторитет в Европа.

С този вот на недоверие не само се изявяваме като опозиционна сила в парламента, но и сме гласът на хората от улицата. Голяма част от тези хора крещят "Долу мафията", "Долу корупцията", а ние сме последователни в тази политика, каза на свой ред депутатът от БСП Таско Ерменков. Той отрече левицата да опитва да се възползва от протестите, за да трупа политически дивиденти.

По мнението на Ерменков в протеста има различни хора, обединени от това, че в паралелна държава потъват 10 млрд. лв. годишно. Той призова за честни избори, с които да си подредим държавата.

На 20 юли, понеделник, Народното събрание ще проведе извънредно пленарно заседание, на което ще обсъди внесения от "БСП за България" вот на недоверие срещу правителството.

Това ще бъде петият пореден опит на опозицията да свали кабинета "Борисов 3" и втори опит по същата тема - корупция. Първият бе през 2018 г.

Обсъжданията и гласуването, предвидено по закон да се проведе 24 часа след края на дебатите, ще се проведат на фона на протести в София и в по-големите градове. ДПС вече заяви, че ще подкрепи искането на БСП за сваляне на правителството.

БСП досега поиска вот на недоверие и по темите сигурност, здравеопазване и околна среда и води.

От управляващата коалиция и самият премиер Бойко Борисов вече заявиха, че след преодоляване на поредния вот на недоверие ще направят сериозни промени в правителството. Един от обсъжданите варианти е кабинет с друг министър-председател.