Тереза Мей е провела телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по темата за Брекзит, съобщи The Guardian. Основната тема вероятно е била за ирландската граница и исканите от британският премиер допълнителни писмени гаранции от Брюксел.

От "Даунинг стрийт" №10 обаче не дадоха никакви подробности за разговора, освен, че е бил "приятелски". Тереза Мей продължава усилията си да получи нови отстъпки от Европейския съюз, с помощта на които да прокара подписаната сделка за Брекзит.

За тази цел тя вече е провела телефонни разговори с Доналд Туск, както и с Ангела Меркел. Разговорите са потвърдени от кабинетите на двамата политици, но информация за тях няма.

Френският президент Еманюел Макрон също е уверил Мей в телефонен разговор днес, че споразумението за Брекзит, което тя е договорила с Брюксел, е "възможно най-доброто", предаде "Ройтерс", като се позова на представител на Елисейския дворец.

"Президентът потвърди подкрепата си за постигнатата сделка на 25 ноември, която е възможно най-добрата за всички страни", заяви представителят на френското президентство.

Но бъдещето на споразумението засега зависи от гласуването в британския парламент, а освен това зачестиха призивите за втори референдум в Обединеното кралство относно Брекзит. Мей засега упорито отхвърля идеята за втори референдум.

"Телефонната дипломация" на Тереза Мей ще продължат и през следващата седмица, когато британските депутати се връщат от коледната си ваканция. Премиерът се надяваше ,че след празниците те ще са по-благосклонни да приемат нейните предложения, но това явно е само надежда без покритие.

Източници от Брюксел съобщиха днес, че не знаят точно към какво се стреми Тереза Мей, след като й бе категорично казано ,че промени в подписаното споразумение за Брекзит няма да има. В същото време лидерите на ЕС трудно ще успеят да предизвикат втори референдум в Обединеното кралство, защото това ще означава край на усилията на Тереза Мей да овладее ситуацията.

Има и още една пречка - втори референдум няма как да бъде организиран преди европейските избори през май и ако Брекзит се отложи, то британците също ще трябва да гласуват за евродепутати. А това ще внесе объркване и вероятно ще нанесе сериозни щети на Европейския съюз поради възможен отрицателен вот от тях и увеличаване на броя на евроскептиците в парламента в Страсбург.

Тача че сега всичко зависи от гласуването в британския парламент, която трябва да стане до края на януари. Засега разпределението на силите показва, че Мей няма да получи одобрение на сделката с Брюксел, което ще отвори отново въпроса за отлагане или втори референдум за Брекзит по-късно през годината.