Този уикенд в Париж не трябваше да бъде сложна задача. Такива тържества, като отбелязване на 100 години от примирието, сложило край на Първата световна война, са за добрите политици възможност да се представят в положителна светлина с речи, уважение към своите герои от войната и в приятна атмосфера, типична за френската столица. Това пише в статия британският "Гардиън".

Според медията, за Доналд Тръмп нещата не се стекоха по този начин. Още в самото начало на американският президент му тръгна зле, а после в продължение на няколко часа положението ставаше все по-лошо и по-лошо, пише британският вестник.

Първият му гаф бе сътворен още преди самолетът му да кацне в Париж. Тръмп публикува в Туитър своя бележка, отправена срещу домакина на срещата - френския президент Макрон. Това той направи по повод на неправилно предадено от американската преса изказване на Макрон за създаването на европейска армия. Грешката беше в това, че медиите отвъд океана обявиха тази идея за "защита от САЩ", а не само от Китай и Русия.

"Това е крайно оскърбително", написа Тръмп преди да разбере грешката си. След това, когато американският президент вече бе в резиденцията си, негови представители съобщиха, че той няма да присъства на поклонението пред военен мемориал, в който са погребани 2000 американски морски пехотинци, загинали по време на Първата световна война. Като предлог за неочакваният отказ стана дъждът, който валеше над френската столица.

В същото време, когато се появи това съобщение, телевизиите показаха Макрон, Меркел и Трюдо, а също така и американската делегация без Тръмп, които почетоха паметта на загиналите под слаб дъжд и не се притесниха от това.

Докато лидерите бяха в мемориала, Тръмп пускаше съобщения в своя Туитър и гледаше телевизия. Това бе възприето във Франция като неуважение към загиналите във войната американски войници и бе свързано с избягването на военна служба във Виетнам от Тръмп под предлог, че страда от шипове.

Бивши сътрудници на президентската администрация побързаха да съобщят, че ако дъждът е толкова страшен за президента, в американските ВВС има хеликоптери, които могат да летят и при дъжд и биха могли да бъдат използвани от Тръмп за придвижване до мемориала.

Малко по-късно, когато другите световни лидери вървяха пеш по Шанз-Елизе, въпреки слабия дъжд, Тръмп се придвижваше отделно в бронираната си лимузина.

Когато Макрон каза в речта си под Триумфалната арка :"Патриотизмът е противоположност на национализма. Когато ние казваме "нашите интереси преди всичко" и забравяме за другите, ние губим най-важната съставка за обединяване на нацията - моралните ценности", никой не се съмнавяше кого има предвид френския президент. Затова Тръмп през цялото време бе с доста мрачен на вид. Лицето му просветна, само когато към него се приближи и се ръкува Владимир Путин. На лицето на Тръмп се появи глуповата усмивка, докато Меркел и Макрон показаха очевидна студенина при ръкуването си с руския президент.

На общия обяд с останалите световни лидери домакините от Франция поставиха Путин и Тръмп не един до друг, което щеше да им позволи да общуват значително повече, а един срещу друг. Това сведе обменените мнения до обещание за по-дълга среща между двамата на 30 ноември, по време на срещата на Г-20 в Аржентина.

Накрая Тръмп не взе участие и в организирания от Макрон "Форум за мир" и си замина почти веднага след последните общи мероприятия.

Така този уикенд, който трябваше да стане демонстрация на солидарността между големите западни държави, всъщност доказа нейното отсъствие. Американският президент ясно показа, че му е неприятно да общува с повечето си европейски колеги и цени много повече автократите като Владимир Путин, Си Дзинпин, Ким Чен-ин и Мохамед бин Салман.