Държавата се намира в кризисна ситуация и кризите са в почти всяка сфера на обществения живот. Това заяви пред "Още от деня" по БНТ служебният премиер Гълъб Донев.

Твърдението за въвеждане на извънредно положение, появило се в публичното пространство е меко казано несериозно, каза той.

Въпреки че видях, че и автобиографиите на министрите, профилът на това служебно правителство клони към военен щаб. Може би имат предвид и моето първо висше образование във Военновъздушното училище. Нямаме такива намерения.

Газовите доставки

Ще търсим всички възможности за доставки на газ от сигурни източници, достъпна цена, така, че да не правим търгове седмица за седмица, каза Гълъб Донев и уточни, че това ще става и през Гърция и през Турция. 

Проблемът с доставките на газ е много съществен и ще търсим възможни източници за пълна диверсификация на доставките на газ. по думите му танкерите не са сигурни доставки.

Това, което имаме като анализ и отчет на Булгагаз, е че са осигурени доставките на газ до август. Това, което се говори, че интерконекторът с Гърция ще бъде готов , защото той ни гарантира доставката на азерския газ. Има много неща, които трябва да бъдат извършени, които за тези 7 месеца не са били приключени - нямаме акт 15, да не говорим за акт 16. Говори се за отмяна на надзорния съвет за интерконектора - тази отмяна е във връзка с това, че са допуснати грешки в имената на надзорния съвет. Отменя се, за да бъдат правилно написани имената. 

Той каза още, че в офертата за седемте танкера газ не е уточнено с кой търговец трябва да бъде сключен договорът.

С кого да сключим договор? В тази система има два търговеца - единият държи терминала за регазификация и още един търговец. Предното правителство ни завещава схема, в която трябва де преговаряме с търговци. Затова казахме, че ще обявим и търг.

Рокадата в НАП

Мотивите за смяната на шефа на НАП Румен Спецов са изключително чисти и ясни, заяви Гълъб Донев.

По-особен е случаят в НАП - доста добре е анализирано и може да се види от резултатите, които НАП показва за приходната част в бюджета за първите 6 месеца за годината, анализите и прогнозите.

Цените на тока за бизнеса 

Компенсациите за тока бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета, но само до края на септември. За тази компенсация участват единствено държавните дружества, уточни Донев.

"Ще се опитаме да намерим решение на този проблем. Трябва да направим така, че всички големи енергийни консуматори да прилагат енергоспестяващи инструменти, за да снижим още повече потребление на ел. енергия. С механизма, който е приет в момента казваме "изразходвайте колкото искате, ние ще ви платим разликата от 250 лв. нагоре."

Социална политика

Социалното министерство е изготвило план и е започнало да събира заявления за енергийна помощ. Тя е увеличена със 100 лева - вече е 623.55. Разширен е и кръгът на правоимащите също се увеличава с около 50 000 души. Другият важен момент е промяна в линията на бедност - още този месец тя ще нарасне от 413 на 504 лв., коментира Донев, който е бивш социален министър.

"Това е едно много шоково покачване на линията на бедност. То ще доведе до това, че социалните помощи и финансовата подкрепа за хора с увреждания ще бъдат увеличени".

Премиерът заяви, че преизчислението на пенсиите ще се случи през октомври, каквото е и решението на 47-ото Народно събрание, но коментира, че лично не одобрява приетите промени, в т.ч. и юлското увеличение на пенсиите, защото е недомислено и нарушава принципите на социалното осигуряване.

"Проблемът, който е дойде октомври с увеличението на пенсиите - то няма да бъде за всички. Формулата, по която е заложено, ще отнеме придобити права на пенсионерите."

Относно решението на служебното правителство да бъде отменено решение на предишния кабинет от 22 юли в частта "одобряване на избора на Надзорен съвет на "Ай Си Джи Би", Гълъб Донев каза, че във въпросното решение са били допуснати грешки в имената на членовете на съвета.

Нас ни обвиняват в неща, които не са свършени от предходния кабинет или за неща, които предстои да свършим, коментира Донев. Той добави, че ще има приемственост на политики, които водят до подобряване на благосъстоянието на хората.

Относно информацията, че Русия гони 14 български дипломати, Донев заяви, че консулството на България в Санкт Петербург ще бъде изправено пред ситуация от невъзможност да работи. Но Министерството на външните работи има план да обезпечи българското представителство в Русия, увери премиерът.

В момента ситуацията, пред която е изправена Европа, е най-тежката след Втората световна война, коментира още Гълъб Донев. България е надежден, сигурен партньор на НАТО, но България има национални интереси, които трябва да отстоява, отбеляза той. Донев заяви, че няма риск България да бъде въвлечена във войната, но трябва да се положат всички усилия и да се следи това да не се случи.

Смяната на властта

Няма да зачеркваме с лека ръка политики, които са успешни, които водят до подобряване качеството на живот и състоянието на хората, заяви служебният премиер.

"За съжаление, това, което заварваме, не говори добре. Ще се опитаме да имаме приемственост там, където наистина има свършени определени действия. Ние сме от три дни в МС - нас ни обвиняват за неща, които не са свършени за 7 месеца от предишното правителство."

Смяната на над 30 заместник-министри премиерът коментира така:

"Кабинетите напускат поста заедно с министрите си - това са политически кабинети и е нормално всеки да влезе със своите заместници. Те напускат поста заедно с министъра, който е бил на тази позиция. Всички нови назначения са направени на база обстоен анализ дали съответните хора имат необходимите качества".

Ще покажем истинската ситуация в държавата, за да не може партиите да правят предизборната си кампания на гърба на служебното правителство, заяви Донев.

"Не е много честна игра, но ви гарантирам, че имаме здрави нерви и ще излезем и от тази ситуация. Няма да правим политически коментари, няма да участваме в политическата надпревара, затова служебното правителство ще стои равно отдалечено от всички политически партии."