Преодоляването на бедственото положение в община Своге е първа точка в дневния ред на служебното правителство, но преди това премиерът Гълъб Донев акцентира на синхрона в действията на доброволци и държавни институции след катастрофата със сръбския автобус в неделя на АМ "Тракия". 

Около 20.10 часа рейсът, превозващ 48 души, от които 38 деца от сръбска фолклорна група, излезе от пътното платно и се обърна в канавката на аутобана в посока София. 12 души пострадаха по-тежко, като бяха транспортирани първо в Стара Загора, а след това в София и Белград. Първа помощ на пострадалите деца и възрастни оказаха случайни шофьори.

"Да отправя благодарност към всички, които в неделя вечер добавиха в своя личен дневен ред преодоляването на трагедията със сръбския автобус. Преобърнатият автобус стана повод да видим, че пътят е един и заедно можем да се справим с различни изпитания", каза Донев.

"Впечатлен съм и признателен за светкавичната и адекватна реакция на всички, които не подминаха 217-ия км на АМ "Тракия", мислейки си - това не е моя работа", каза министър-председателят.

Той призна, че в действията на всички институции и отзовали се е имало много добър синхрон.

Премиерът благодари и на двамата млади лекари, които са били сред първите на място и са организирали с приоритет извозването с линейки на най-сериозно пострадалите при катастрофата, спомена поименно д-р Антон Илкин и Теодор Бочев, които са помогнали за изваждането на децата от автобуса, и на всички останали очевидци, "които са действали с мисъл за живота и здравето на децата". Благодарностите си служебният премиер отправи и към екипите на Спешна помощ, на полицията, на местната власт в Стара Загора.

"Катастрофата събра на магистралата различни хора по професия, местоживеене, възгледи, но те помогнаха в беда. Граждани и държавни институции реагираха в рядко срещан синхрон. Щастливо стечение на обстоятелствата е, че сред пътуващите е имало и лекари. Те са проявили човечност и солидарност", заяви Гълъб Донев, служебен министър-председател.

"От МВР очаквам сериозен контрол за спазване на правилата на движение", призова още веднъж министър-председателят, като припомни какво каза пред ръководството на Вътрешното министерство по време на националното му съвещание миналата седмица. "Миналата седмица споделих убеждението си, че войната на пътя е безумие, с което можем да се справим заедно. Ако ценим живота - и своя, и на този в отсрещното платно, ще следваме закона вътре в нас", подчерта още Гълъб Донев.