Изборът, който направи президентът, е максимално възможният избор за третия мандат в сегашната ситуация, каза служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти след форума "Българската енергетика - Стратегия 2023 - 2053", организиран от Министерството на енергетиката. Така ной отговори на въпрос относно критики в политическото пространство, че изборът на Радев  води страната до следващите предсрочни избори и нов служебен кабинет.

"Ако трябва да дам оценка на избора на президента, разбира се, че той е направил своите анализи и своите задълбочени проучвания. Знаете политическата обстановка от последните дни каква беше, знаете за разкритията по отношение на една структура за криптовалута. Знаете, че има говорения за участие на лица от политическите среди, съответно финансиране. Така че, изборът, който направи президентът, е максимално възможният избор за третия мандат в сегашната ситуация", каза Гълъб Донев.

На въпрос дали отново би приел да бъде служебен премиер, той заяви, че това не е обсъждано с президента Радев и прирочви, че да се говори по тази тема е твърде рано, той като в момента тече процедурата по третия мандат за съставяне на кабинет.

"Знаете, че съм изключително отговорен към работата, която върша, за това да работи служебното правителстова в екип, да решава най-наболелите проблеми на българските граждани и за развитието на България. И е факт, днешното събитие, че ние предложихме една стратегия за развитие на енергийния сектор с хоризонт от 30 години. Така че не ни е страх от вашните стратегически решения, но заедно с тях решаваме и ежеденвните проблеми на българските граждани", допълни Гълъб Донев.

На въпрос дали вижда сред своите министри потендиални кандидати за премиерския пост, каквито информации се появиха за Пеканов, Гълъб Донев заяви, че всеки има потенциала и възможностите за заеме поста, стига да иска да работи за интересите на България и националните й интереси:

"На всеки един, който има желание за премиерския пост, го пожелавам искрено. Нека да пробва, но не само да пробва, но и да работи за интересите на България."

Гълъб Донев бе категоричен, че служебното правителство не бави внасянето на обоснованото предложение за предоговаряве на Плана за възстановяване и устойчивост, но това е сложен процес и тепърва трябва да се договори процедурата, по която да стане това.

"Това е процедура, която за първи път ще се изпълни в ЕС. Нито една друга държава не е претендирала предоговаряне, така че в момента водим разговори с ЕК по процедурата, по която ще стане това предоговораряне. Има отговор от ЕК, че една такава процедура следва същото време както договарянето на подобен план. Следващата седмица Пеканов започва активните разговори в Брюксел за процедурата, по която да го предоговорим", обясни той.