Лидерите на Г-7 обещаха днес да продължат "финансовата, хуманитарната, военната и дипломатическата помощ" за Украйна "колкото дълго е необходимо" и да засилят натиска върху руските финанси с нови санкции, част от които е предложение за въвеждане на таван на цената на руския петрол, предаде Ройтерс.

Обявлението дойде, след като в своето видеообръщение към лидерите от Г-7 украинският президент Володимир Зеленски поиска оръжия и системи за противовъздушна отбрана, които да позволят на страната му да спечели надмощие във войната срещу Русия в рамките на месеци, припомня БТА.

Публикуваното от Г-7 изявление има за цел да сигнализира, че членовете на групата са готови да подкрепят Украйна колкото дълго е необходимо в момент, когато растящата инфлация и недостигът на енергия - подхранвани от руската инвазия - изпитаха решителността на Запада да продължи със санкциите. "Ще продължим да предоставяме финансова, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа и ще стоим рамо до рамо с Украйна колкото дълго е необходимо", се казва в изявлението.

Страните от Г-7 казаха, че са готови да предоставят гаранции за сигурността в следвоенно споразумение, но подчертаха, след като Украйна изрази опасения, че решението за бъдещо мирно споразумение с Русия е в ръцете на Киев. Те също така обещаха или обявиха, че са готови да предоставят на Украйна до 29,5 милиарда долара.

Страните от Г-7, в които е концентрирана около половината от световната икономическа продукция, искат да увеличат натиска върху Русия, без да подклаждат вече и без това високата инфлация, която причинява напрежения в техните вътрешни пазари и опустошава глобалния юг.

Ще увеличим цената за Русия за войната й в Украйна, като наложим санкции на отговорните за военни престъпления или на тези, които упражняват нелегитимна власт в Украйна, се казва в изявлението на лидерите от Г-7. В него те обещават санкции срещу хората, които стоят зад опитите на Русия да увеличи продоволствената несигурност чрез кражби и износ на украинско зърно. "Призоваваме Русия да спре безусловно атаките си срещу стопанска и транспортна инфраструктура и да позволи свободното преминаване на селскостопански стоки от украинските пристанища в Черно море", казаха лидерите на САЩ, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и Канада.

В изявлението се изразява готовност Г-7 да ограничи заради руското нахлуване в Украйна приходите на Кремъл, например от износ на злато. Г-7 ще ограничи допълнително достъпа на Русия до ключови производства, услуги и технологии, се казва още в документа, публикуван на втория ден от годишната среща на върха. Въвеждането на таван на цената на руския петрол има за цел да удари по заделените за война фондове на руския президент Владимир Путин и в същото време да доведе до спад на цените на енергията. По думите на официален американски представител западните санкции вече са оказали сериозно въздействие върху руската икономика и новите мерки целят да лишат Кремъл от още повече приходи от петрол.