Това се казва в проектодекларация, цитирана от световните агенции, на които се позова БТА.
В заключителното комюнике в края на срещата довечера двайсетте държавни и правителствени ръководители ще заявят, че "докато настъпи траен подем на икономиката ще избягват всякакво преждевременно прекратяване на мерките за стимулиране на икономиката".
Освен това те ще препоръчат "да се ограничат бонусите до процент от нетния продукт на банките, в случай че застрашават доброто равнище на капитализация".
Първите откъси от текста на заключителната декларация бяха съобщени от един от участниците в срещата на Г-20 няколко часа преди работната вечеря, дадена от американския президент Барак Обама на своите колеги. Белият дом съобщи по-рано, че в 15.30 часа българско време Обама ще обяви Г-20 за постоянен съвет за световно икономическо сътрудничество, но без това да означава край на Г-8 (Групата на най-развитите индустриални страни плюс Русия).
В заключителното комюнике участниците в срещата на върха на Г-20 ще се ангажират да приключат възможно най-бързо търговските преговори от цикъла Доха до 2010 година.
Г-20 се споразумяха също така за постепенно спиране на субсидиите за петрола и другите изкопаеми горива в средносрочен план и ще интензифицират усилията за постигане на споразумение в рамките на ООН за борба с климатичните промени до края на годината.
В проектодекларацията, цитирана от Ройтерс, е посочено, че министрите на финансите от Г-20 ще подготвят на следващата си среща различни варианти за финансиране на борбата с глобалното затопляне и отпускане на помощи от богатите за бедните страни.
Европейският съюз изрази голяма загриженост за развоя на преговорите за климата, които не напредват в правилната посока и "е недопустимо" да се забавят, заяви шведският премиер Фредрик Рейнфелд, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС.
На срещата на Г-20 ще се реши да бъде дадена по-голяма роля и глас на азиатските държави, признавайки нарастващото влияние на страни като Китай, Южна Корея и Индия, посочва АП.
Лидерите от Г-20 ще вземат "много важно решение" да се даде по-голяма тежест на нововъзникващите пазарни икономики в Международния валутен фонд (МВФ), заяви представител на Китайската централна банка. Китай се смята за най-зле представената страна в международната финансова институция, със само 3,7 процента право на глас, в сравнение с Франция, на която се падат 4,9 процента, въпреки че китайската икономика е един път и половина по-голяма по данни на МВФ.
Източник от френската делегация, цитиран от АФП посочи, че през 2010 година ще бъдат организирани две срещи на Г-20: една в Канада, където вече е насрочена среща на лидерите от Г-8, и друга в Южна Корея.