Срещата на върха Г - 20 е на път да стане Г - 2, като най-важният разговор и решения в Аржентина вероятно ще произлязат от срещата на Доналд Тръп с китайския лидер Си Цзинпин. Тази среща е предвидена за събота вечер и може както да развърже възела на търговските удари, които двете най-мощни икономически държави си разменят от известно време, така и да ни вкара в нов кръг на въвеждане на мита и ограничаване на световната търговия.

Но това ще е в събота. А тази вече започна и първото пленарно заседание, на което Тръмп не отиде, започнаха и двустранните срещи между световните лидери.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е имал приятелска среща със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в кулоарите на форума на Г-20 в Буенос Айрес днес, съобщи телевизия Ал Арабия. Базираната в Дубай медия, която е саудитска собственост, не даде подробности.

Според представител на Белия дом Тръмп само си е разменил шеги с Бин Салман, така както и с почти всеки от останалите лидери, присъствали на откриването на срещата на върха на Г-20, предаде Асошиейтед прес.

По-рано днес американският президент подмина саудитския престолонаследник, докато той разговаряше оживено с руския му колега Владимир Путин.

Самият Тръмп каза, че може да разговаря с Бин Салман на форума в аржентинската столица, но досега не го е направил. Американският президент се отказа от среща с руския си колега в кулоарите на Г-20 заради инцидента със задържаните от Русия украински кораби и моряци. 

По-рано бе съобщено, че в програмата на Тръмп в Буенос Айрес не е предвидена среща и с Бин Салман, който е обект на остри критики в САЩ заради убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, но това изглежда се е променило.

Владимир Путин се срещна с френския си колега Макрон, съобщи rt.com. Двамата са обсъдили ситуацията в Украйна и обстановката в Сирия. 

Макрон е поискал да се разгледат и въпросите на кибер безопасността и общата сигурност в Европа, а Путин е поставил акцент на двустранните отношения.