Милиони французи и чуждестранни туристи се сблъскват с поредната стачна вълна, която нарушава транспорта в страната, тъй като железничарите протестират срещу икономическата реформа на френския президент Еманюел Макрон.

Някои синдикати заплашиха с по-твърди стачни действия, предаде Ройтерс. Служителите на железниците дадоха начало през изминалата седмица на поетапни стачни действия, които ще продължат три месеца заради планираната реформа на държавната железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF).

Това е най-голямото предизвикателство досега за усилията на Макрон да модернизира френската икономика. Очаква се днес в протеста да се включат малко над една трета от служителите, необходими за безпроблемното функциониране на влаковете, което е спад в участието спрямо последната 48-часова стачка във вторник и сряда, посочи Ес Ен Се Еф.

Някои синдикати обаче вече дадоха сигнал за втвърдяване на позициите, тъй като преговорите с министрите по реформата са в задънена улица.

Представители на Общата конфедерация на труда (CGT), един от най-големите синдикати, посочиха в петък, че стачките могат да продължат и след юни, ако нищо не се промени.

Засега синдикатите са насрочили поетапни стачни действия, предвидени за по два дни на всеки пет дни до края на юни. Протестът е срещу промените в монополиста Ес Ен Се Еф преди да бъде отворен за конкуренция, както изискват разпоредбите на ЕС.

Планът за реформа включва отмяна на гаранциите за работа в компанията до края на трудовия стаж, както и ранното пенсиониране на железничарите. Според правителството промените ще помогнат да се трансформира изключително задлъжнялата компания в печеливша.

Реформата на Ес Ен Се Еф досега се ползва с обществената подкрепа. Близо две трети от хората подкрепят правителствения отпор на стачката, като 56 процента са на мнение, че спирането на влаковете е неоправдано, според проучване на Ифоп, публикувано във в. "Журнал дю диманш".