Френският президент отдаде почит на скромна церемония на жертвите на джихадистките нападения в Париж преди три години, насочени срещу редакцията на седмичника "Шарли ебдо" и кашерен магазин, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Церемонията започна пред бившата редакция на сатиричното издание в Източен Париж. При това нападение на 7 януари 2015 г. братята Куаши убиха 11 души, сред които карикатуристите Кабю, Шарб, Волински и Тинюс и колумнисти на вестника, включително икономиста Бернар Марис.

Общо 241 души станаха жертви на джихадистки нападения в Париж за последните три години.

След изчитане на имената на загиналите бяха положени венци и запазена минута мълчание. След националния химн на Франция президентът Еманюел Макрон разговаря дълго със семействата на жертвите.

Макрон беше придружаван от няколко министри, кметицата на Париж Ан Идалго и бившия премиер Манюел Валс. Присъстваха и членове на екипа на "Шарли ебдо", включително главният редактор Лоран Сурисо.

Същата церемония се повтори няколко метра по-далеч, където беше паднал полицаят Ахмед Мерабет, убит от нападателите при бягството им.

След това Макрон посети кашерния супермаркет, който бе нападнат на 9 януари от джихадиста Амеди Кулибали. Тогава бяха убити трима клиенти и един служител на магазина, всичките от еврейски произход.

Президентът прекара няколко минути в хипермаркета, където присъстваха водещи представители на еврейската общност във Франция.

Утре вътрешният министър Жерар Колон ще замести Макрон, който заминава за Китай, за да отдаде почит на полицайката Клариса Жан-Филип в Монруж, в южната част на Париж. Тя беше убита на улицата от Амеди Кулибали на 8 януари 2015 година.

На 11 януари над четири милиона души излязоха на улиците на големите френски градове, за да подкрепят свободата на словото.

Бившият президент Франсоа Оланд заяви във Фейсбук, че "не бива да забравяме нищо от тези ужасни дни".

"Франция може да се гордее с достойната си реакция с масовото шествие на 11 януари с лидери от цял свят в името на свободата и на правата на човека", добави той.